Вживання винограду може допомогти захистити внутрішні органи від ушкоджень, пов’язаних з прогресуванням метаболічного синдрому, виявили вчені.
Група вчених з Університету системи охорони здоров’я штату Мічиган, вивчала ефект «дієти американського стилю» (з високим вмістом жирів) з додаванням винограду і без винограду (контрольний раціон) на серце, печінки, нирки, жирову тканину при ожирінні щурів.
Тварини спостерігалися протягом 90 днів. Результати показали, що три місяці «виноградної дієти» значно поліпшили стан щурів з метаболічним синдромом.
В їх організмах знизилися маркери запалення по всьому тілу, але найзначніше в печінці і черевному жирі.
Метаболічний синдром являє собою кластер з умов, які зустрічаються разом – підвищений артеріальний тиск, високий рівень цукру в крові, зайвий жир навколо талії або низький HDL (хороший холестерин) і підвищення рівня тригліцеридів в крові.
МС значно збільшує ризик серцево-судинних захворювань, інсульту і діабету 2 типу.
Споживання фруктів і овочів, як вважають, може зменшити ці ризики, і виноград виявився досить дієвим.
Джерело