Споживання достатньої кількості вітаміну С допомагає запобігти появі метаболічного синдрому

Метаболічний синдром збільшує ризик небезпечних для життя захворювань, таких як хвороби серця, інсульт і діабет. Дослідження також показали, що дефіцит вітаміну С якось пов’язаний з метаболічним синдромом.

Зв’язок між дефіцитом вітаміну С і метаболічним синдромом

Недавнє дослідження виявило зв’язок між метаболічним синдромом та дефіцитом вітаміну С. Для людей з метаболічним синдромом нормального рекомендованого кількості вітаміну C недостатньо. Дієта з високим вмістом оброблених цукрів і насичених жирів викликає хронічне запалення, яке може привести до метаболічного синдрому.

Згідно з дослідженням, опублікованим в Redox Biology, та ж сама звичка в їжі також може викликати дисбаланс у складі кишкової мікробіоти, що погіршує функцію кишечника. Це, в свою чергу, викликає потрапляння токсинів в кровотік – стан, що називають ендотоксемією, який ще більше посилюється дефіцитом вітаміну С.

Вітамін C захищає вітамін E, поживну речовину, яка також діє як антиоксидант. Брак першого змушує вас втрачати другий, що призводить до дисбалансу між рівнями антиоксидантів і вільних радикалів в організмі. Це явище, відоме як окислювальний стрес, може викликати хронічне запалення.

«Якщо в раціоні занадто багато жирів, це призводить до пошкодження кишечника. Потім стінки бактеріальних клітин можуть витікати з кишечника і проникати в кровотік в організмі, а нейтрофіли переслідують їх», – пояснила Марет Трабер, професор Університету штату Орегон і провідний автор дослідження.

Нейтрофіли – це найпоширеніший тип білих кров’яних тілець в організмі. Вони вбивають бактерії, виробляючи хлоратну кислоту, яка також використовується в побутових дезінфікуючих засобах, таких як відбілювач. Але, хоча цей механізм допомагає усунути мікробні загрози, він, на жаль, руйнує вітамін С. Без належного втручання цей процес буде повторюватися; Отже, вживання великої кількості продуктів, багатих вітаміном С, особливо важливо для боротьби з метаболічним синдромом.

«Люди з метаболічним синдромом можуть їсти таку ж кількість вітаміну С, що і люди без метаболічного синдрому, але мають більш низькі концентрації вітаміну С в плазмі», – сказав Трабер. «Ми припускаємо, що це пов’язано з тим, що це зміщення стінок бактеріальних клітин викликає протизапальну реакцію всього організму».

Поділись


Новини партнерів