Ці кілька речей не можна робити натщесерце

Від того, наскільки добрим і бадьорим буде ранок, залежать наш настрій і працездатність протягом усього дня.

Але є речі, які категорично заборонено робити вранці натщесерце, якщо ви хочете почуватися не лише енергійними, а й здоровими. Про них і поговоримо далі.

Не можна пити каву натщесерце

Чашечка запашної і підбадьорливої кави вранці — непорушний ритуал для багатьох!

Але якщо ви п’єте каву натщесерце, це може негативно позначитися на роботі шлунку, спровокувати печію і гастрит!

А винна у всьому надмірна кількість шлункового соку, що виділяється під час вживання кави. Соляна кислота подразнює слизову шлунку і порушує роботу травної системи.

У разі, якщо чашка кави — це і є ваш сніданок, забудьте про гарний настрій і енергійність протягом дня. Річ у тім, що ранкова кава натщесерце у поєднанні з відсутністю сніданку — прямий шлях до дефіциту серотоніну, а саме цей гормон відповідає за відмінний настрій!

Порада

Додавайте до кави вершки або молоко (жир, що міститься у цих продуктах, допоможе звести до мінімуму негативну дію кави, випитої натщесерце).

А ще краще — починати ранок зі склянки теплої очищеної негазованої води, щоб запустити роботу усього організму і прискорити обмінні процеси!

Не можна палити натщесерце

Ранкова кава з цигаркою натщесерце — ще одна шкідлива звичка, яку необхідно викорінювати!

Нікотин, як і кава, підсилює вироблення шлункового соку, який за відсутності продуктів для перетравлення починає руйнувати слизову оболонку самого шлунку і кишківника. А це загрожує порушенням кислотного балансу, розвитком гастриту, виразки шлунку і 12-палої кишки.

Люди, що палять, одноголосно стверджують, що ранкове паління надає бадьорості, допомагає їм зібратися з думками і заспокоїтися. Насправді ж цигарка допомагає усунути прояви нікотинової абстиненції, при цьому ні про яку користь від паління не йдеться!

Порада

Скажіть тверде “ні” палінню! Якщо ж розлучатися з цією звичкою ви поки не готові, то починайте свій ранок зі сніданку, а вже потім тягніться за цигарками, які повільно отруюють ваше життя.

Не можна пити алкоголь натщесерце

Якщо вже ми заговорили про шкідливі звички, не можна оминути й вживання алкогольних напоїв.

Алкоголь, випитий натщесерце, всмоктується у кров удвічі швидше, що, як мінімум, призводить до швидкого сп’яніння.

Разом з тим виводяться продукти розпаду спиртовмісних напоїв дуже довго, що не лише загрожує важким похміллям, а й негативно позначається на роботі печінки, нирок і серця.

Порада

Не вживайте алкоголь натщесерце! Навіть невеликий бутерброд з маслом знизить негативний вплив алкоголю на організм!

Не можна приймати таблетки натщесерце

Запам’ятайте одне непорушне правило! Будь-які таблетки не можна приймати натщесерце, якщо про зворотне не говорить інструкція до препарату.

На особливу увагу заслуговують протизапальні лікарські засоби, прийом яких натщесерце не лише знижує їх ефективність, а й може спровокувати шлункові кровотечі!

Порада

Запиваючи протизапальні препарати молоком, ви зменшите негативні наслідки, які можуть виникнути на тлі їх прийому.

Не можна жувати жуйку натщесерце

Коли ви жуєте жувальну гумку натщесерце, шлунковий сік, що виробляється, пошкоджує слизову шлунку, що у підсумку може спровокувати розвиток гастриту.

Але навіть після їжі жувати жуйку можна не більше 10-15 хвилин. Це допоможе попередити формування неправильного прикусу (особливо це є актуальним для дітей) і виключить надходження шкідливих для організму речовин, що містяться у цьому продукті.

Порада

Обирайте жуйки, у складі яких є натуральні підсолоджувачі ксиліт або сорбіт.

Не можна лягати спати з відчуттям голоду

Дієтологи одноголосно говорять про те, що після шостої вечора вживати їжу небажано. Але що робити, якщо спати ви лягаєте ближче до півночі, а ваш шлунок подає сигнали про те, що він порожній?

Ігнорувати такі сигнали не можна, адже відчуття голоду просто не дасть вам розслабитися і заснути. Якщо ж заснути вам все ж таки вдасться, то сон буде поверхневим, а пробудження раннім.

До того ж, прокинувшись голодним, як вовк, ви з’їсте на сніданок подвійну порцію. А переїдання загрожує появою зайвих кілограмів.

Порада

Впоратися з почуттям голоду і зробити сон міцним допоможуть молочні продукти, що містять магній і кальцій. А ось на фігурі така пізня вечеря навряд чи відіб’ється, якщо, звичайно, не запивати молоком бутерброд з ковбасою.

Не можна займатися спортом натщесерце

За наявності інтенсивних силових тренувань натщесерце ви, безсумнівно, втратите м’язову масу, проте жирові відкладення нікуди не зникнуть.

Помилковою є й думка про те, що такі тренування ефективно спалюють калорії, адже голодному організму не вистачає для цього енергії.

Порада

Якщо ви плануєте інтенсивні навантаження, то обов’язково перекусіть приблизно за годину до початку тренування. Якщо ж займатися ви будете з порожнім шлунком, то надайте перевагу анаеробним навантаженням.

Не можна купувати продукти натщесерце

Оминайте продуктові магазини, якщо ви голодні. У іншому разі ви ризикуєте придбати багато не дуже потрібних продуктів, які у підсумку доведеться з’їсти, а це не кращим чином може відбитися як на вашому бюджеті, так і на фігурі.

Порада

Відвідуйте продуктові супермаркети на ситий шлунок. А ще краще — складайте список необхідних продуктів і беріть з собою суму, необхідну для придбання товарів зі списку. Це зменшить спокусу побавити себе чимось смачним, незапланованим і не завжди корисним.

Продукти, які не можна їсти натщесерце

До списку продуктів, які краще не вживати натщесерце, потрапили:

Цитрусові

У них високий вміст кислоти, що може спровокувати з часом розвиток гастриту і виразки шлунку. Тим, хто починає свій день зі склянки цитрусового соку, дієтологи рекомендують розбавляти сік водою у співвідношенні 1:1 або вживати сік після прийому їжі.

Бутерброди з ковбасою, беконом або паштетом

Любителям таких жирних і калорійних сніданків та перекусів радимо замінити перераховані продукти на сир, а для приготування бутербродів використовувати цільнозерновий хліб.

Банани

У них міститься фруктоза, тому під час вживання натщесерце такі фрукти провокують різке підвищення рівня цукру у крові. Крім того, цей плід у великій кількості містить магній, що за умови прийому натщесерце може призвести до порушення кальцієво-магнієвого балансу у організмі і проблем з серцево-судинною системою. Вихід: комбінувати банани з сухофруктами або яблуками.

Сирі овочі (наприклад, огірки, капуста, солодкий перець)

Вони можуть спровокувати подразнення слизової шлунку, оскільки містять кислоти. А це може призвести до гастриту і утворення виразок.

Солодощі

Не найкраще рішення, якщо ви дбаєте про своє здоров’я. Річ у тім, що вранці підшлункова залоза не здатна виробляти ту кількість інсуліну, яка необхідна для повноцінного розщеплення цукру, що призводить до підвищення рівня цукру у крові.

Часник

Це ще один продукт, який протипоказано вживати натщесерце, оскільки він не лише подразнює слизові шлунку, а й може спровокувати гастроспазм.

Сподіваємося, що ці прості правила допоможуть вам мінімізувати шкоду, яку ми часто наносимо собі самі, забуваючи про правильне харчування і здоровий спосіб життя. Підкорегуйте свої щоденні звички — і організм обов’язково скаже вам “спасибі” своєю злагодженою роботою!

Джерело

Поділись


Новини партнерів