Неочевидні звички під час приготування їжі, через які погіршується стан здоров’я

Звички діляться на корисні і шкідливі. І кулінарні — теж. Ми вибрали ті, через які погіршується стан здоров’я.

Лише обполіскувати руки під час готування

Експерти з’ясували, що не миють руки після обробки сирого м’яса 80% людей. А якщо і миють, то без мила. У 26% учасників дослідження під час приготування їжі на руках були бактерії з сирого м’яса. Захворювання, які можуть виникнути в результаті неправильного миття рук під час приготування їжі: діарея, ларингіт, кашель.

Під час очищення овочів складати шкірку в раковину, і лише потім перекладати у відро для сміття

Частинки їжі і сміття, що потрапляють в раковину для миття посуду, можуть служити живильним середовищем для хвороботворних бактерій, включаючи кишкову паличку і сальмонелу.

Мити курку

Сира курка часто заражена небезпечними бактеріями, такими як Salmonella, Campylobacter і Clostridium perfringens. Миття під водою не усуває ці патогени — для цього потрібне готування. Навіть ретельне промивання тушки птиці або її частин дозволяє небезпечним мікроорганізмам поширюватися по кухні через спрей, губку або посуд.

Навіть коли споживачі думають, що вони ефективно очищають птицю після миття, бактерії можуть легко поширюватися на інші поверхні і продукти.

Користуєтеся однією і тією ж обробною дошкою

Обробні дошки можуть бути джерелом зараження. Наприклад, якщо ви розріжете сиру курку, а потім на цій же обробній дошці наріжете помідор для салату (промивши поверхню водою з миючим засобом), є ризик піддатися перехресному зараженню, — бактерії з курки будуть перенесені на помідор. Тому експерти рекомендують використовувати пластикові обробні дошки для м’яса і риби, а дерев’яні — для фруктів, овочів або будь-яких готових до вживання продуктів.

Пробувати тісто на смак

Сире тісто може містити такі бактерії, як кишкова паличка або сальмонела. Сира мука не обробляється для знищення або видалення шкідливих патогенів, таких як бактерії Escherichia coli (E. coli). Сирі яйця, які також кладуть в тісто, можуть містити бактерії сальмонели. В процесі випічки патогенні мікроорганізми гинуть.

Пробувати їжу на смак і потім помішувати цією ложкою або виделкою

У ротовій порожнині знаходиться більше 600 різних видів бактерій. І весь цей “гуртожиток” може потрапити в суп, салат або іншу страву, коли ви пробуєте їжу на смак ложкою або виделкою, а потім продовжуєте, наприклад, перемішувати.

Розморожуєте м’ясо або птицю на стільниці при кімнатній температурі

Експерти так робити не радять, бо зовнішня частина м’яса нагрівається, що дозволяє мікроорганізмам рости в той час, як внутрішня все ще заморожена. Є три безпечних способи розморожування:

  • У холодильнику. Вийняти м’ясо або птицю з морозильної камери і помістити в холодильник. Там воно поступово відтане;
  • у холодній воді. При розморожуванні не знімайте упаковку. Занурте м’ясо в холодну воду, змінюючи її кожні 30 хвилин, щоб воно продовжувало танути;
  • в мікрохвильовій печі. При розморожуванні м’яса в мікрохвильовій печі заплануйте його приготування відразу ж, так як воно може бути надмірно теплим, що підвищує ризик розвитку хвороботворних бактерій.

Змінивши свої звички під час приготування їжі, ви можете зробити кухню більш безпечною з точки зору здоров’я.

Джерело

Поділись


Новини партнерів