Експерти розповіли, яка кількість кави може негативно вплинути на кров’яний тиск

Підвищений артеріальний тиск виникає, коли кров надто сильно тисне на стінки артерій. Поступово це призводить до затвердівання судин та ускладнює перекачування крові по них. Часто це призводить до серцевого нападу або інсульту, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За словами медиків, чотири і більше чашок кави на день можуть різко підняти показники артеріального тиску. Якщо ви великий шанувальник кави, чаю чи інших напоїв, багатих на кофеїн, таких як кола та деякі енергетичні напої, подумайте про те, аби скоротити їх споживання.

Чай та кава цілком можуть бути частиною здорового збалансованого раціону, але вони не повинні стати основним джерелом рідини для вас. Дослідження показують, що вживання занадто великої кави може через короткий проміжок часу підвищити артеріальний тиск.

Огляд 34 досліджень показав, що 200-300 мг кофеїну з кави, що становить приблизно 2-2,5 чашки, призвели до середнього підвищення систолічного та діастолічного артеріального тиску на 8 мм рт. ст. Та 6 мм рт. ст. відповідно.

Цей ефект спостерігався протягом трьох годин після споживання напою, і результати були подібними у людей з нормальним артеріальним тиском та у тих, хто вже мав високий кров’яний тиск.

Цікаво, що регулярне вживання кави не пов’язане з тим самим впливом на кров’яний тиск, що може бути викликано толерантністю до кофеїну, яка виникає, коли ви вживаєте його щодня.

Експерти у галузі охорони здоров’я зазначають, що після того, як ви вип’єте чашку кави, може статися незначне або помірне підвищення артеріального тиску, особливо якщо ви п’єте її рідко. Деякі дослідники вважають, що кофеїн може блокувати гормон, що допомагає тримати ваші артерії в розширеному стані.

Кава містить безліч біоактивних сполук, які, як відомо, мають сильну антиоксидантну дію і можуть зменшити окислювальний стрес у вашому організмі.

Зв’язок між кавою та артеріальним тиском знаходить в “сірій зоні” медичних досліджень. Це правда, що кава може спричинити тимчасовий, але помітний стрибок рівня артеріального тиску, навіть якщо ви не страждаєте від гіпертонії. Але чому в довгостроковій перспективі цей ефект зникає досі остаточно не ясно.

Тому якщо вас турбує вплив кофеїну на ваше здоров’я, спробуйте обмежитись двома чашками на день. Вони забезпечать вам приблизно 200 мг кофеїну, залежно від різновиду кави та способу приготування напою.

Поділись


Новини партнерів