Чому потрібно пити буряковий сік щодня

Нам завжди рекомендують включати овочеві соки у раціон, адже вони не лише смачні, а і можуть забезпечити організм значною кількістю поживних речовин. Нещодавнє дослідження пов’язало сік буряка із здоровим старінням, адже виявилось, що він покращує роботу мозку та підтримує судини в хорошому стані, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

У новому дослідженні, проведеному Екстерським Університетом та опублікованому в журналі “Redox Biology”, 26 здорових людей похилого віку вживали 2 види соку протягом двох десятиденних періодів. Один був із насиченим нітратами буряковим соком, а інший – безнітратним напоєм плацебо, які учасники пили двічі на день.

Результати показали підвищення кількості бактерій ротової порожнини, пов’язаних із хорошим судинним та когнітивним здоров’ям, зниження кількості тих, що пов’язані із захворюваннями та запаленнями, якщо порівнювати вплив бурякового соку та плацебо.

Систолічний кров’яний тиск у піддослідних знизився в середньому на п’ять пунктів (мм рт. ст.) після вживання бурякового соку.

Буряк та кілька інших продуктів, як салат, шпинат, селера, багаті на неорганічні нітрати. При контакті з бактеріями ротової порожнини вони відіграють важливу роль у перетворенні нітрату в оксид азоту, який допомагає регулювати роботу судин та вироблення нейромедіаторів.

Люди похилого віку, як правило, мають нижчий рівень оксиду азоту, і це пов’язано з погіршенням здоров’ям судин та когнітивного здоров’я.

“Ми справді раді цим результатам, які мають велике значення для здорового старіння”, – сказала провідна авторка дослідження професор Енні Ванхатало, з Екстерського Університету. “Попередні дослідження порівнювали бактерії ротової порожнини молодих та літніх людей або хворих та здорових, але наше дослідження вперше перевіряє таким чином збагачену нітратами дієту”, – додала Ванхатало.

Далі Ванхатало зауважила: “Наші результати показують, що додавання в раціон продуктів, багатих нітратами – в даному випадку бурякового соку – протягом десяти днів може суттєво змінити мікрофлору в роті на краще. Збереження цього здорового орального мікробіому в довгостроковій перспективі може уповільнити негативні судинні та когнітивні зміни, пов’язані зі старінням”.

“Ми працюємо з колегами з медичної школи Екстерсього Університету, щоб дослідити взаємодію між ротовими бактеріями та когнітивними здібностями, і краще зрозуміти, як дієта може бути використана для затримки когнітивного спаду в старшому віці”, – каже пані Ванхатало.

Було проведено багато досліджень щодо переваг здорового мікробіома в кишечнику, проте набагато менше відомо про мікрофлору в ротовій порожнині, яка відіграє вирішальну роль у «активації» нітратів із дієти, багатої овочами.

Поділись


Новини партнерів