Які існують фактори ризику та способи запобігання розвитку залізодефіцитної анемії у жінок

Втома, блідість, задишка, часті головні болі та запаморочення – загальні ознаки анемії. Це стан, на який страждає сьогодні величезна кількість жінок. У цьому стані людина має недостатню кількість еритроцитів або кількість гемоглобіну, що зменшує здатність крові переносити кисень. Анемія може спричинити серйозні захворювання, якщо її не лікувати. Нормальний рівень гемоглобіну для жінок становить 12 грамів на децилітр (г/дл), а для чоловіків – 13 г/дл. Люди з хронічними захворюваннями частіше хворіють на анемію. Найпоширенішою формою анемії, виявленою у жінок, є залізодефіцитна анемія, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Факторів, що призводять до розвитку анемії у жінок, досить багато:

Усі жінки втрачають певну кількість крові під час менструації (30-50 мл). У випадках, коли жінки страждають від сильних менструальних кровотеч, ця кількість може зростати.

Гормональний дисбаланс, міома матки, різні види ракових захворювань статевих шляхів, кісти тощо можуть бути причиною анемії.

Також трапляються кровотечі, спричинені внутрішньоматковими спіралями.

У країнах третього світу поширеною причиною залізодефіцитної анемії є неправильне харчування. Часто жінки не мають достатньої кількості заліза в раціоні.

Вагітність та годування груддю також спричиняють виснаження запасів заліза у організмі жінок. Отже, більша кількість вагітностей, тривале годування груддю, відсутність знань про засоби контрацепції можуть призвести до дефіциту заліза.

Часом проблема у зловживанні кофеїном, ліках, що перешкоджають засвоєнню заліза чи проблемах з кишечником.

Боротьба з дефіцитом заліза та анемією у жінок має бути системною. Ось, що ви можете зробити:

Контролювати або зупиняти крововтрату через сильну кровотечу під час менструації та кровотечу, спричинену ВМС. Це вимагає консультації та лікування у гінеколога. За допомогою медиків ці проблеми вирішуються.

Поліпшення конкретних аспектів дієти під наглядом лікаря або дієтолога.

Регулярні перевірки загального стану здоров’я.

Під час вагітності обговорити зі своїм лікарем необхідність добавок заліза та фолієвої кислоти

Збільшення проінформованості жінок щодо видів засобів контрацепції та планування сім’ї, особливо це актуально в країнах з вкрай низьким рівнем освіти серед жінок.

Поділись


Новини партнерів