Що ви маєте знати про види та симптоми раку крові

Незважаючи на значний прогрес у медицині слово “рак” і досі викликає жах в людському серці. Все, що може зробити пересічна людина – це озброїтись знаннями про цього царя усіх хвороб і не піддаватись страху. Зокрема, за останні десятиліття значно поліпшилось лікування раку крові, і багато його різновидів стали виліковними, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Рак крові – це тип злоякісного утворення, який вражає кров, кістковий мозок або лімфатичну систему. Більшість видів раку крові, які також називають гематологічними, починаються в кістковому мозку.

Кістковий мозок – це губчаста речовина, яка знаходиться всередині кісток. Він виробляє стовбурові клітини кісткового мозку та інші речовини, які, в свою чергу, виробляють клітини крові. Кожен тип клітин крові, утворений кістковим мозком, має важливу функцію:

  • Еритроцити (еритроцити) переносять кисень до тканин організму
  • Тромбоцити зупиняють кровотечу, допомагаючи згортанню крові.
  • Білі кров’яні клітини борються з інфекціями.

Рак крові виникає, коли аномальні клітини крові починають виходити з-під контролю, перериваючи функцію нормальних клітин крові, які борються з інфекцією і виробляють нові кров’яні клітини.

Основні види раку крові –  лейкемія, лімфома та мієлома:

Лейкемія  – це рак крові, який починається із крові та кісткового мозку. Це відбувається, коли організм створює занадто багато аномальних білих кров’яних тілець і перешкоджає здатності кісткового мозку виробляти еритроцити та тромбоцити.

Існує 2 типи раку крові, пов’язаних з лімфатичною системою: негоджкинська лімфома та лімфома Годжкіна. Але що таке лімфатична система? Лімфатична система є частиною нашої імунної системи і має безліч функцій. Вони включають в себе захист нашого  організму  від інфекцій, підтримання рівня рідини в організмі, поглинання жирів з травного тракту і видалення клітинних відходів.

Негоджкінська лімфома  – це рак крові, який розвивається в лімфатичній системі з клітин, які називаються лімфоцитами, типом білих кров’яних клітин, який допомагає організму боротися з інфекціями.

Лімфома Годжкіна  – це рак крові, який розвивається в лімфатичній системі з клітин, які називаються лімфоцитами. Лімфома Годжкіна характеризується наявністю аномального лімфоцита, який називається клітиною Ріда-Штернберга.

Множинна мієлома  – це рак крові, який починається в клітинах плазми крові, тип білих кров’яних клітин, що утворюються в кістковому мозку.

Хоча досі немає ясності щодо того, що саме викликає рак крові, лікарі називають деякі фактори ризику, такі як сімейний анамнез лейкемії, куріння, генетичні захворювання крові, такі як мієлодиспластичний синдром, попереднє лікування раку хіміотерапією або променевою терапією, вплив або високого рівня радіації, або хімічних речовин, таких як бензол тощо.

Симптомами раку крові можуть бути:

  • Лихоманка
  • Озноб
  • Втома
  • Слабкість
  • Біль у кістках та суглобах
  • Втрата ваги
  • Набряк лімфатичних вузлів, печінки та селезінки
Поділись


Новини партнерів