Чи справді пробіотики допомагають схуднути?

Втрата ваги – це складний процес, на який впливає величезна кількість факторів, починаючи від гормонів та рівня стресу і закінчуючи дієтами і рівнем фізичної активності. На додаток до цього, стан кишечника також може впливати на вашу вагу, тому існує поширена думка, що пробіотики можуть допомогти вам схуднути, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Наша травна система містить мільони мікроорганізмів, які допомагають розщеплювати продукти, що не засвоюються організмом, перетворюючи їх на бутират, прямоланцюгову алкілкарбонову кислоту.

Кишечник людини містить багато бактерій, включаючи бактероїдеди, фірмікути, актинобактерії, фузобактерії, веррукомікробії, протеобактерії та ціанобактерії, з яких бактероїдеди тафірмікути найбільше впливають на вагу вашого тіла. Згідно з багатьма дослідженнями, люди, які страждають на ожиріння, мають більше фірмікутів і менше бактеріоїдетів в кишечнику у порівнянні з людьми зі здоровою вагою.
При цьому люди з ожирінням та надмірною вагою мають інший бактеріальний склад кишечника, ніж люди з нормальною вагою.

Пробіотики – це живі мікроорганізми, які мають багато корисних для здоров’я властивостей. Хоча наше тіло наповнене різними бактеріями, пробіотики – це корисні бактерії, які допомагають підтримувати наш кишечник здоровим.

Вони виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, які регулюють наш апетит, гальмуючи всмоктування жиру з їжі та сприяючи виведенню небажаних жирів з калом.

Згідно з систематичним оглядом та мета-аналізом 2019 року, який включав 105 статей та 6826 учасників, також було встановлено, що лікування пробіотиками може допомогти зменшити жирові відкладення, об’єм талії та ІМТ.

Крім цього, вони покращують чутливість до інсуліну, а також зменшують запалення. Відомо, що пробіотики впливають на апетит і можуть активізувати обмін речовин, сприяючи зниженню ваги.

Окрім того, що вони допомагають схуднути, пробіотики допомагають запобігти набору зайвої ваги. Згідно з дослідженнями, пробіотики уповільнюють збільшення ваги та жирових запасів у учасників, що дотримуються висококалорійної дієти.

Але при цьому вживання пробіотичних добавок може спричинити резистентність до антибіотиків та мати інші несприятливі наслідки. Відповідно до даних Національної медичної бібліотеки, пробіотичні добавки часто містять велику кількість пробіотиків одного виду. Отже, прийом добавок може призвести до передачі стійких генів інфекційним збудникам.

Поділись


Новини партнерів