Як зменшити вплив надмірної ваги на нирки

Ожиріння вже переросло у всесвітню епідемію, а фахівці очікують, що за наступне десятиліття його поширеність зросте вдвічі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 2025 року майже 18% чоловіків та 25% жінок страждатимуть від цього захворювання. Вже зараз ожиріння має значний вплив на загальне здоров’я населення планети. Наприклад, добре відомо, що ожиріння здатне підірвати здоров’я нирок. Надмірна вага збільшує ризик діабету, важкої ниркової недостатності та гіпертонії (високого кров’яного тиску), пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Ожиріння виділяє певні гормони в організмі людини, що збільшує затримку натрію та підвищує рівень артеріального тиску. Також воно збільшує вміст цукру в крові, що призводить до діабету. Аномальний рівень запалення, пов’язаний із надмірною кількістю вісцерального жиру, може погіршити нормальну роботу нирок.

Тому, якщо ви хочете зберегти нирки здоровими і вилікувати ожиріння, вам завжди потрібно пам’ятати про наступне:

Знайте свій ІМТ. Це допоможе вам приблизно зрозуміти, скільки зайвого жиру міститься у вашому організмі. МТ від 25 до 30 вважається надмірною вагою, тоді як більше 30 – ожирінням. Ожиріння трапляється, коли вага тіла збільшується через жир, а не через м’язи. Щоб зменшити показник ІМТ рекомендується дотримуватись дієти з великою часткою зелених овочів та фруктів.

Внесіть зміни у спосіб життя. Внесення кількох змін у звичний розпорядок дня може допомогти впоратися з ожирінням. Спробуйте уникати тривалого використання цифрових технологій, натомість більше займайтеся фізичними навантаженнями, такими як ігри на свіжому повітрі, щоб підтримувати тіло в тонусі. Буде дуже корисно знаходити час для фізичних вправ середньої інтенсивності кожного дня.

Підберіть для себе здоровий раціон. Здорове харчування – це запорука збереження здорової ваги, яка може уникнути подальших ускладнень зі здоров’ям. Важливо розуміти важливість певних продуктів харчування, які можуть допомогти контролювати споживання калорій. Вживання цільнозернових, зелених овочів, фруктів, білків, таких як яйця та риба, корисно для людського організму. Крім того, слід уникати алкоголю, високооброблених продуктів харчування та підсолоджених напоїв.

Контролюйте артеріальний тиск. Пацієнти з ожирінням повинні бути на зв’язку з лікарями та регулярно інформувати їх про рівень артеріального тиску. Постійне відстеження цих даних може допомогти пацієнту вести нормальний спосіб життя та уникнути серйозних проблем зі здоров’ям. Регулярний контроль рівня артеріального тиску важливий, оскільки гіпертонія може ускладнити кровообіг та створити зайве навантаження на серце.

Проходьте профілактичні огляди. Якщо ваш лікар добре знає ваш стан здоров’я, він зможе вчасно направити вас на обстеження і рано виявити діабет, інфекції сечовивідних шляхів або високий кров’яний тиск. Зокрема, так лікар зможе вчасно побачити попереджувальні ознаки хвороб нирок.

Жити з ожирінням непросто, адже воно може спричинити багато ускладнень. Але його розвитку можна запобігти регулярними фізичними вправами та контролем ваги. Необхідно усвідомлювати ризики, які несе ожиріння.

Поділись


Новини партнерів