Як діабет 2 типу пов’язаний з глаукомою

На перший погляд діабет 2 типу може здатися нешкідливим, оскільки часто він не викликає погіршення самопочуття. Насправді ви можете жити з хронічним захворюванням роками, не знаючи про це. Діабет діагностують лише тоді, коли рівень цукру в крові стабільно високий і коли це відбувається, може настати небезпечний стан, відомий як глаукома, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Високий рівень цукру в крові може спричинити збільшення специфічного глікопротеїну, який називається фібронектином, у вашому оці. Більша кількість фібронектину в оці може заблокувати природну дренажну систему ока, що і призводить до розвитку  глаукоми.

Американська діабетична асоціація заявляє, що люди з діабетом частіше страждають на глаукому.

Глаукома – це стан, який може призвести до пошкодження очного нерва. Таке пошкодження може позбавити людину зору. Згідно з дослідженням 2017 року, діабет 2 типу може збільшити ризик розвитку глаукоми відкритого кута приблизно на 36%.

Коли внутрішнтьоочний тиск піднімається, рідина не може виводитись з ока у звичний спосіб. Це може пошкодити нерви та судини, а також вплинути на зір. Ліки здатні допомогти знизити очний тиск, прискорити дренаж і зменшити кількість рідини, яку виробляє око.

Якщо не лікувати глаукому, можна безповоротно осліпнути.

Симптомами глаукоми можуть бути розмитість зору або поява різнобарвних ореолів навколо джерел світла. Іноді глаукома може спричинити сильний біль в очах та головний біль. Інші ознаки глаукоми включають нудоту та блювоту, а також почервоніння очей.

Глаукому можна виявити під час профілактичного огляду у лікаря.

Також для профілактики глаукоми важливо стежити за рівнем цукру в крові. Для цього варто зменшити споживання простих вуглеводів. Білий хліб, рис та макарони – це головні винуватці зростання рівня цукру в крові. Краще замінити їх на рибу, овочі та листову зелень.

Поділись


Новини партнерів