Чи справді дієта з низьким вмістом вуглеводів – це панацея від зайвої ваги?

Коли мова заходить про схуднення, більшість людей вдаються до дієти з низьким вмістом вуглеводів. Враховуючи, що вуглеводи можуть підвищити рівень цукру в крові, а також призвести до збільшення ваги, багато хто вирішує відмовитись від них. Однак потрібно пам’ятати, що не всі вуглеводи є шкідливими. І перехід на дієту з малою часткою вуглеводів може виявитись зовсім неправильним підходом до зниження ваги, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Дієта з низьким вмістом вуглеводів обмежує споживання вуглеводів до мінімуму. Їжа, багата на вуглеводи, виключена з раціону і замінена їжею з високим вмістом жиру та з високим вмістом білка. Доведено, що цей тип дієти є ефективним для схуднення. Крім того, відомо, що він також знижує рівень холестерину та артеріального тиску. Тим не менш, дієти з низьким вмістом вуглеводів виключають навіть ті їх види, які є важливими та необхідними для організму.

Згідно з дослідженням, дієти з низьким вмістом вуглеводів мають таку ж ефективність, що і дієти з низьким вмістом жиру. Однак було виявлено, що добровольці почувались гірше, вдавшись до дієти, яка обмежує споживання вуглеводів.

Як відомо, дієта з низьким вмістом вуглеводів починається з фази індукції, яка виключає всі можливі джерела вуглеводів, що, як правило, викликає в організмі спалювання глікогену з м’язової тканини. Як тільки в організмі починає не вистачати глікогену, він нарешті вдається до спалювання жирів. Ці жири, перетворюючись на цукру в крові, можуть утворювати хімічні речовини, які називаються кетонами, що може мати шкідливі для здоров’я побічні ефекти.

Тим не менш, втрата ваги за допомогою дієти з низьким вмістом вуглеводів може мати свою ціну, починаючи з порушення роботи травної системи та закінчуючи постійним відчуттям втоми. Це може сильно демотивувати людину, а отже може змарнувати всю її працю.

Також дієти з низьким вмістом вуглеводів застосовують для підтримки здорового рівня цукру в крові, нормалізації артеріального тиску та рівня холестерину.

Однак відсутність у раціоні вуглеводів може мати багато побічних ефектів, які можуть вплинути на ваше здоров’я. Не маючи вуглеводів, щоб отримувати з них енергію, ваше тіло починає виробляти енергію з жиру та м’язів, що призводить до зниження обміну речовин.

Раптове та різке зменшення споживання вуглеводів може призвести до дефіциту багатьох важливих поживних речовин у вашому організмі. Певні вуглеводи є корисними та необхідними, такі як цільні зерна, багата клітковиною їжа та фрукти. Отже, серйозні обмеження вуглеводів можуть спричинити дефіцит поживних речовин і можуть призвести до таких проблем з шлунково-кишковим трактом, як запор та нудота. У людей часто може боліти голова, якщо вони вирішать уникати вуглеводів протягом тривалого часу.

Отже, дотримання дієти з низьким вмістом вуглеводів може допомогти вам скинути кілька кілограмів, але і позбавить ваш організм багатьох поживних речовин, необхідних для виконання інших видів діяльності. Тому замість того, щоб припиняти споживання вуглеводів, перейдіть на складні вуглеводи, багатих на клітковину, які сприяють активізації обміну речовин.

Поділись


Новини партнерів