Вчені знайшли причину підвищеної чутливості зубів до холоду

Група дослідників з Бостонського університету розкрила нову функцію одонтобластів – клітин, які утворюють дентин, оболонку під емаллю зуба, що охоплює м’яку зубну пульпу. В пульпі знаходяться численні нерви та судини. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science Advances, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

“Ми виявили, що одонтобласти, які підтримують форму зуба, також відповідають за відчуття холоду”, – каже патологоанатом Йохен Леннерц, доктор медичних наук, один із старших авторів статті та медичний директор Центру інтегрованої діагностики в Массачусетській лікарні. (MGH). “Це дослідження висвітлює нову функцію цієї клітини, що захоплює з точки зору фундаментальних наук. Але ми також знаємо, як вплинути на цю функцію передачі відчуття холоду, щоб загальмувати зубний біль”.

Зубний біль, що виникає під впливом холоду, може з’являтись з багатьох причин. Наприклад, багато людей відчувають біль, коли їдять холодне, через отвори в зубній емалі. Можуть стати зуби надміру чутливими і внаслідок ерозії зубної емалі через старіння. Пацієнти, які проходять протиракову хіміотерапію можуть мати підвищену чутливість до холоду по всьому тілу.

Біль у зубах було важко вивчати. Твердість зуба робить його складною тканиною для вивчення, а щоб з’ясувати причину болю, потрібно порушити його цілісність. Тому команда дослідників проводила експерименти на мишах, корінні зуби яких були пробурені під наркозом. Миші з травмами зубів виявляють біль своєю поведінкою; наприклад, вони п’ють на 300% більше цукрової води, ніж миші без травм зубів. У попередніх дослідженнях група дослідників виявила TRCP5, білок, кодований геном TRCP5, який експресується в нервах у багатьох частинах тіла. Їх попереднє відкриття дозволило дослідникам обнулити TRCP5 як медіатор болю, викликаного холодом.

Миші, яким було видалено цей ген, при травмах зубів поводились так само, як миші без травм зубів. Тобто болю вони не відчували.

“Зараз у нас є остаточні докази того, що TRCP5 передає сигнал про холод через одонтобласт і запускає нервову реакцію, створюючи біль і підвищену чутливість до холоду”, – говорить Леннерц. “Ця чутливість до холоду може бути механізмом захисту пошкодженого зуба від додаткових травм”.

Леннерц підтвердив наявність білка TRPCS в людських зубах.

Група дослідників також визначила фармакологічну мішень для мінімізації чутливості зубів до холоду. Протягом століть олія гвоздики використовувалося як засіб від болю в зубах. Активним агентом в олії гвоздики є евгенол, який блокує TRCP5. Зубна паста, що містить евгенол, вже представлена ​​на ринку, але результати цього дослідження можуть призвести до ширшого його застосування для лікування чутливих до холоду зубів. І можуть з’явитись нові способи застосування евгенолу, такі як системне лікування пацієнтів від екстремальної чутливості до холоду при хіміотерапії.

“Я радий бачити, як інші дослідники застосують наші висновки”, – говорить Леннерц.

Поділись


Новини партнерів