6 порад, що допоможуть вам зупинити емоційне переїдання

Ви прокидаєтесь щоранку і вирішуєте дотримуватися здорового способу життя в майбутньому. Є список усіх поживних продуктів, які ви збираєтеся споживати, план тренувань готовий, і ви готові почати новий день. На жаль, він виявляється емоційно складним. Незважаючи на те, що вам вдається дотримуватися свого плану до вечора, ви в кінцевому підсумку ви їсте нездорову їжу з величезною кількістю цукру. Чому? Бо вас здолав стрес. Знайома ситуація? Що ж, ви не самотні. Це трапляється з багатьма з нас, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

На жаль, коли рівень стресу зростає, ми починаємо більше думати про так звану “комфортну їжу”, яка допоможе нам заспокоїтись. Саме в цьому і полягає проблема, адже емоційне переїдання з часом перетворюється на звичку.

Однак, є й хороші новини – цієї звички можна позбутись.

Як зазначалося вище, емоційне або стресове харчування – це “заїдання своїх емоцій”. Під цим ми розуміємо, що кожного разу, коли ви відчуваєте стрес, або коли вас наповнюють будь-які інші емоції, такі як гнів, нудьга або навіть сум, ви вирішуєте зробити їжу своїм союзником. Найважливішим є те, що це все нездорова їжа, і це означає, що схуднути ви не зможете.

Але ви можете внести невеликі зміни у свої звички, які принесуть вам значну користь в довгостроковій перспективі:

Ведіть щоденник харчування. Це може здатися дивним, але це перший крок до боротьби зі стресом. Отже, ведіть щоденник та занотуйте, що ви їсте, скільки їсте, коли їсте, які емоції виникають під час їжі та наскільки ви голодні. Це може бути корисним у виявленні певних закономірностей та допомогти вам вжити заходів.

Контролюйте рівень стресу. Якщо стрес – це основна причина вашого потягу до нездорової їжі, то намагайтесь його контролювати. Підійдуть йога, медитація та інша діяльність, яка допомагає розслабитись і заспокоїтись.

Перевірте чи справді ви відчуваєте голод. Звучить химерно, та ви маєте впевнитись, що ваш голод є саме фізичним, а не емоційним. Скажімо, якщо ви їли кілька годин тому, можливо, ви насправді не голодні. Тягнутись до плитки шоколаду вас можуть примушувати емоції.

Уникайте нудьги. Ви навіть не уявляєте, скільки можете з’їсти через звичайну нудьгу. Тому якщо відчуваєте, що вам нікуди себе подіти, спробуйте зайнятись корисною діяльністю, як от фізичні вправи, прослуховування музики, читання книги чи зустріч з другом.

Приберіть з дому нездорову їжу. Намагайтесь також не купувати їжу під впливом стресу. Коли ви відчуваєте негативні емоції, постарайтесь триматись подалі від “комфортних” продуктів. За покупками ліпше йти у гарному настрої.

Зверніться по професійну допомогу. Якщо ви выдчуваэте, що жодна з цих стратегій не працює, то проблема може бути більш серйозною, ніж ви думаєте. Ви можете проконсультуватися з медиками і вжити необхідних заходів.

Поділись


Новини партнерів