Як уникнути прогресування ревматоїдного артриту

Можливо, ви чули про людей, які кажуть, що страждають на ревматоїдний артрит або ревматичний біль. Для далекої від медицини людини може бути складно зрозуміти, чим він відрізняється від інших різновидів артриту, як от хвороба Марі-Штрюмпеля, подагра, ювенільний ревматоїдний артрит, артроз, псоріатичний артрит, реактивний артрит, септичний артрит чи артрит великого пальця, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Загалом, артрит – це захворювання, яке викликає набрякання та біль в одному або декількох суглобах. Біль та скутість, спричинені артритом, як правило, посилюються з віком.

Найпоширенішими різновидами артриту є остеоартрит та ревматоїдний артрит.

Остеоартрит призводить до руйнування хряща – твердої слизької тканини, яка покриває кінці кісток там, де вони утворюють суглоб.

Ревматоїдний же артрит – це аутоімунний стан, при якому власна імунна система людини атакує суглоби, починаючи з їхньої оболонки.

Кристали сечової кислоти, які утворюються, коли в крові її накопичується занадто багато, можуть викликати подагру. Інфекції або хронічні захворювання, такі як псоріаз або вовчак, можуть викликати інші типи артриту.

Ревматоїдний артрит викликає такі симптоми: Біль і дискомфорт в районі одного чи кількох суглобів, особливо при русі, підвищена чутливість ураженої області, ригідність суглобів, особливо після тривалої бездіяльності, послаблення симптомів після помірної фізичної активності та їх посилення після інтенсивних тренувань, а також послаблення симптомів під дією тепла.

До факторів ризику ревматоїдного артриту належить вік, сімейний анамнез, ожиріння, травми суглобів та стать (жінок він вражає частіше).

Ви повинні звернутися до лікаря, як тільки у вас починають розвиватися ці болі в суглобі. Далеко не всі типи артриту лікуються за єдиною формулою. Лікування залежить від типу артриту, і лікарі зосереджуються на спробі зменшити симптоми і поліпшити якість життя пацієнта.

Якщо лікар стежить за вашими симптомами і вони вказують на розвиток ревматоїдного артриту, лікування потрібно почати якомога раніше. Це може допомогти уповільнити посилення симптомів та запобігти прогресуванню захворювання.

Лікарі радять пацієнтам з ревматоїдним артритом регулярні фізичні вправи. Також дуже важливо контролювати рівень стресу, адже він може сприяти посиленню запалення.

Люди з усіма типами артриту мають високий ризик депресії та тривожності. Тому рівень життя пацієнтів з артритом може залишатись високим тільки за умови міцного фізичного та психічного здоров’я.

Поділись


Новини партнерів