Дослідження: дієта з високим вмістом клітковини за 2 тижні вносить значні зміни в мікробіом кишечника

Згідно з дослідженням, проведеним дослідниками Каліфорнійського університету в Ірвіні, короткострокове втручання в щоденне споживання клітковини може чуттєво змінити мікробіом кишечника і споживання поживних речовин. Дослідження було недавно опубліковано Американським товариством мікробіології.

Харчові волокна складаються із стійких вуглеводів, що містяться у фруктах, овочах і цільнозернових продуктах. Клітковина зберігається в нашій травній системі, і, хоча вона не засвоюється людьми, наші кишкові бактерії можуть перетворювати клітковину в коротколанцюгові жирні кислоти і інші побічні продукти, важливі для здоров’я людини.

В даний час середня людина в Північній Америці споживає менше 50 відсотків від рекомендованого рівня харчових волокон через зниження споживання рослинної їжі, так як оброблені харчові продукти набули широкого поширення. Дієта зі зниженим вмістом клітковини викликає занепокоєння у медичних працівників, оскільки низьке споживання харчових волокон може бути пов’язане з такими захворюваннями, як діабет II типу і рак товстої кишки.

Нові дослідження почали демонструвати, як мікробні зміни кишечника можуть побічно впливати на здоров’я людини.

«Брак клітковини в промислово розвинених країнах призводить до виснаження наших кишкових мікробів з серйозними наслідками для здоров’я, які можуть бути пов’язані зі збільшенням захворюваності на колоректальний рак, аутоімунні захворювання і навіть зниженням ефективності вакцини і реакції на імунотерапію раку», – сказала Катрін Уайтсон, ад’юнкт-професор молекулярної біології і біохімії, яка є співкерівником ініціативи UCI Microbiome Initiative.

Після втручання дослідники порівняли загальний бактеріальний склад за допомогою секвенування ДНК і виміряли виробництво коротко-жирних кислот за допомогою газової хроматографії. Дослідники виявили, що двотижневе втручання суттєво змінило індивідуальний склад мікробіома кишечника, включаючи збільшення чисельності Bifidobacterium.

Поділись


Новини партнерів