Вчені: деякі порушення сну можуть вказувати на захворювання печінки

Наукові фахівці констатують, що порушення сну є однією з ознак хронічного захворювання печінки, що впливає на якість життя.

Порушення сну обумовлені дисбалансом між рівнями двох гормонів, кортизолу і мелатоніну: перший відповідальний за збудливість, другий – за міцність сну. Печінка своєчасно деактивує кортизол, не дозволяючи йому накопичуватися в надлишку, але в разі її захворювання процес порушується, і відбувається накопичення кортизолу, що в свою чергу негативно впливає на рівень мелатоніну і далі, не весь режим сну людини.

Видання Express, посилаючись на Journal of Thoracic Disease, пише, що деякі порушення сну можуть вказувати на захворювання печінки. Вчені відзначають, що близько 60-80 відсотків пацієнтів, які страждають на захворювання печінки, повідомляють про поганий сон.

Про які саме порушення сну йде мова? Лікарі називають такі проблеми:

  • часті пробудження і безсоння,
  • знижена ефективність сну (людина не відчуває себе відпочилим),
  • скорочення часу сну зі швидким рухом очей,
  • синдром неспокійних ніг,
  • аномально довгий сон,
  • надмірна денна сонливість.

Говорячи про хронічне захворювання печінки, експерти мають на увазі процеси накопичення в ній жиру і запалення, що відбуваються тривалий час. Примітно, що на зв’язок між патологією печінки та порушеннями сну вказує також дослідження, опубліковане Національною медичною бібліотекою. Його автори попереджають, що погана якість сну може вказувати на цироз. Його виникнення може бути наслідком зловживання алкоголем, вірусних гепатитів B і C, порушень обміну речовин і неалкогольної жирової хвороби печінки. Дослідники заявили, що

«Найбільш частими порушеннями сну при цирозі є труднощі з засинанням, безсоння, надмірна денна сонливість, інверсія сну і неспання, що означає порушення циркадної ритмічності».

Поділись


Новини партнерів