Фахівці розвінчали 5 міфів про білки

Білок – це один з найважливіших макроелементів, який називають будівельним матеріалом організму. Він дозволяє нарощувати та підтримувати м’язову масу і міститься у всьому тілі в м’язах, кістках, шкірі, волоссі та інших частинах тіла, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Вживати білок необхідно, оскільки він допомагає відновлювати клітини і створювати нові. Він має цілий ряд переваг, починаючи від допомоги при зниженні ваги, стримуванні апетиту, поліпшення здоров’я кісток, зниження артеріального тиску тощо. Проте існує кілька помилкових уявлень щодо білка, які заважають людям правильно споживати цю необхідну поживну речовину.

Ось 5 найпоширеніших міфів про вживання білка, в які давно пора перестати вірити:

Міф №1 – Що більше білка ви вживаєте, то більше у вас буде м’язів.

Як ми знаємо, білок містить амінокислоти, необхідні вашому організму для виконання різних функцій. Амінокислоти допомагають відновлювати м’язи і мають вирішальне значення для їх росту та підтримки. Існує міф, що чим більше білка ви споживаєте, тим більше м’язів ви збираєтеся наростити. Це зовсім неправда! Для набору м’язів потрібно займатися фізичними вправами, особливо силовими, тому що білки самі по собі не допоможуть.

Міф №2 – Для схуднення потрібно їсти менше білка.

Більшість людей, які намагаються схуднути, вважають, що скорочення споживання білка – це чудовий спосіб скинути зайві кілограми. Насправді ж обмеження споживання білка або недостатня кількість білка в раціоні ускладнить спалювання зайвого жиру. Це може призвести й до інших проблем, таких як втома, слабкість, ослаблена імунна система тощо. Білок допомагає вам почуватися ситим надовго, а отже, допомагає стримати потяг до їжі та активізувати обмін речовин.

Міф №3 – З рослинної дієти не можна отримати достатньо білка.

Якщо ви також вважаєте, що вегани та вегетаріанці не можуть отримати достатню кількість білка, ви глибоко помиляєтесь. Кажуть, що повноцінний білок, який містить усі дев’ять незамінних амінокислот, присутній в яловичині, рибі та яйцях. Однак, такі продукти, як сочевиця, бобові, рис, квасоля, тофу та соєві продукти, є чудовими джерелами рослинного білка, які можуть замінити тваринні білкові продукти.

Міф №4 – Білкові порошки замінять харчові джерела білка.

Білковий порошок легко засвоюється організмом і є зручним джерелом білка, тому багато хто віддає перевагу саме йому. Але віра в те, що він може замінити повноцінні джерела білка – це міф. Важливо включити у свій раціон як білки тваринного, так і рослинного походження, щоб ваш організм міг отримувати всі макро- та мікроелементи.

Міф №5 – Надлишок білка може пошкодити ваші нирки.

Вживання занадто великої кількості білка часто пов’язують із захворюваннями нирок. Але це справедливо, лише якщо у вас вже є хронічні проблеми з нирками. Якщо ви здорова людина, то зможете перетравити багато білка, що ніяк не позначиться на стані ваших нирок. Звісно, для цього потрібно збільшувати частку білка в раціоні поступово, щоб тіло могло пристосуватись.

Поділись


Новини партнерів