Вчені: кофеїн перед тренуваннями допомагає спалювати жир

Порція кофеїну за півгодини до аеробних вправ прискорює процес спалювання жиру. До такого висновку прийшли іспанські дослідники з Університету Гранади.

У журналі Journal of the International Society of Sports Nutrition опубліковані результати дослідження, яке показало користь вживання чашки міцної кави за півгодини до аеробних вправ. Виявляється, кофеїн може прискорити процес спалювання жиру, в чому зацікавлені багато любителів спорту. При цьому даний ефект буває більш вираженим, якщо тренування проводяться вдень, а не вранці. Досить часто спортсменам-аматорам рекомендують проводити саме тренування вранці на голодний шлунок, щоб прискорити окислення жирів.

Але під цією рекомендацією недостатньо наукової основи, адже невідомо, чи пов’язаний процес окислення з ранковими вправами або просто з тривалою відсутністю їжі. В ході експерименту 15 чоловіків із середнім віком в 32 роки пройшли через тести зі звичайною фізичним навантаженням 4 рази з інтервалом в 7 днів. Вони вживали дозу кофеїну у вигляді порошку зелених кавових зерен з розрахунку 3 мг на кілограм ваги.

Це приблизно еквівалентно склянці міцної кави. У контрольній групі чоловіки отримували плацебо, розчинене у воді. Добровольці відпочивали 30 хвилин перед початком вправ на велотренажері. Виявилося, що в порівнянні з групою, що вживала плацебо, учасники за допомогою кофеїну збільшували процес окислення жирів на 10,7% вранці і на цілих 29% після обіду. За рахунок кофеїну інтенсивність вправ вранці виростала на 11%, а вдень на 13%.

Поділись


Новини партнерів