Діти продемонстрували найсильнішу імунну відповідь на SARS-CoV-2

Дослідження, опубліковане 22 березня у JAMA Network Open, показало, що у дітей віком до 10 років розвивається найсильніша імунна відповідь на коронавірусну інфекцію, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Дані показують, що кров дітей молодшого віку, перевірена на антитіла до вірусу, містить вдвічі більше клітин, створених імунною системою для боротьби з інфекцією, ніж кров підлітків та молодих дорослих людей. В той же час, за словами дослідників у підлітків було більше антитіл, ніж у молодих дорослих.

За словами дослідників, рівень антитіл знижувався з віком, найменше їх було в учасників дослідження віком від 80 років.

Ці дані пояснюють, чому діти переважно легко переносять COVID-19 і мають менший ризик розвитку важких ускладнень.

“Наші висновки дозволяють припустити, що відмінності в клінічних проявах COVID-19 у  дітей-пацієнтів порівняно з дорослими пацієнтами можуть бути частково обумовлені віковими імунними реакціями”, – сказала співавторка дослідження Саріна Х. Ян.

Для цього дослідження Ян та її колеги проаналізували майже 32 000 зразків крові, зібраних у медичному центрі Weill Cornell з квітня по серпень минулого року. Близько 1200 проб були від дітей та підлітків віком до 19 років, а решта – від дорослих.

17% дитячих зразків дали позитивний результат на антитіла до коронавірусу, а з дорослих зразків їх знайшли у 19%. Діти віком 10 років і молодші, у яких виявлено позитивний результат на антитіла, мали більш ніж вдвічі більше імуноглобуліну G, ніж підлітки та діти від 11 років і старше. Крім того, вони мали майже шість разів більше імуноглобуліну G, ніж молоді люди у віці від 18 до 24 років.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань, до 17 березня на долю дітей у віці до 17 років припадало лише 226 із майже 518 000 смертей, спричинених COVID-19 у Сполучених Штатах.

Ймовірно, що це пов’язано з посиленою реакцією антитіл на вірус. Також це частково пояснює, чому у дітей так рідко виявляють загальні симптоми та важкий перебіг COVID-19.

Поділись


Новини партнерів