Що викликає появу зубного нальоту і як цього уникнути

У кожного з нас на зубах є відкладення. Ви можете відчути їх, якщо проведете по зубах язиком. Якщо не чистити зуби з належною ретельністю, ці відкладення можуть затвердіти та перетворитись на зубний камінь, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Зубний наліт – це липка плівка з бактерій, яка утворюється на зубах, коли бактерії в роті змішуються з цукристими або крохмалистими продуктами. Коли ми чистимо зуби чи використовуємо зубну нитку, ми позбавляємося від нальоту. Якщо не видаляти вчасно зубний наліт, це може призвести до карієсу, гінгівіту (захворювання ясен) та втрати зубів. Тому дуже важливо щоденно чистити зуби зранку та ввечері.

Саме бактерії в нальоті виробляють кислоти після того, як ми їмо або п’ємо – особливо цукристі і молочні продукти. Ці кислоти можуть руйнувати емаль зубів та викликати карієс та гінгівіт – форму захворювання ясен. Ці бактерії дуже швидко розмножуються, що допомагає нальоту накопичуватись під яснами на коренях зубів і руйнувати кістки, які підтримують зуби. Неочищений наліт може затверднути та перетворитись на складний для видалення зубний камінь.

Щоб уникнути утворення нальоту, ви можете вжити наступних заходів:

Дотримуйтесь належної гігієни порожнини рота. Чистьте зуби зранку після пробудження та ввечері перед тим, як іти спати.

Щоденно використовуйте зубну нитку. Це потрібно робити принаймні раз на день, щоб видалити частинки їжі і бактерії.

Підберіть разом з лікарем ополіскувач для ротової порожнини, щоб завадити бактеріям накопичуватись на зубах.

Не використовуйте надто жорсткі зубні щітки, вони можуть пошкодити ясна. В той же час, надто м’яка щітка може не забезпечити належного очищення.

Змінюйте зубну щітку раз на три місяці. Так ви переконаєтесь, що бактерії не потраплять з неї до ротової порожнини.

Відвідуйте стоматолога кожні 6 місяців для профілактичного огляду.

Харчуйтесь збалансовано і обирайте продукти, які  допомагають слині нейтралізувати кислоти, що викликають наліт.

Поділись


Новини партнерів