Вчені знайшли зв’язок між розвитком деменції та вживанням обробленого м’яса

Навіть невелика кількість обробленого м’яса здатна суттєво підвищити ризик розвитку деменції. Наприклад, щоденне вживання бекону підвищило ризик розвитку деменції на 44%. Результати дослідження, яке включало 493888 учасників британського Біобанку, були опубліковані в American Journal of Clinical Nutrition, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Вчені з Університету Лідса використали дані майже 500 000 людей та виявили, що всього 25 г переробленого м’яса на день може підняти ризик розвитку деменції на 44%.

Однак, любителі м’яса не повинні впадати у відчай. Дослідження також показало, що вживання незначної кількості необробленого червоного м’яса, наприклад, яловичини, свинини чи телятини, може мати захисний ефект. Люди, які споживають 50 г необробленого м’яса на день, мають на 19% менше шансів захворіти на деменцію. За оцінками від неї страждає 5-8% світового населення, старшого за 60 років.

Провідний автор дослідження Хуйфенг Чжан сказав: “У всьому світі поширеність деменції зростає, і дієта як модифікуючий фактор може зіграти свою роль. Наше дослідження збільшило кількість доказів, що пов’язують споживання переробленого м’яса з підвищеним ризиком розвитку низки захворювань”. Дослідження контролювали професор Джанет Кейд і професор Лора Гарді, обидві працюють в Університеті Лідса.

Команда вивчила дані, надані Британським Біобанком, базою даних, що містить детальну генетичну та медичну інформацію від півмільйона британців у віці від 40 до 69 років, щоб дослідити зв’язок між споживанням різних видів м’яса та ризиком розвитку деменції. Вони мали інформацію про те, як часто учасники споживали різні види м’яса, зібрану у 2006–2010 роках. Дослідження спеціально не оцінювало вплив вегетаріанської або веганської дієти на ризик деменції, але воно включало дані людей, що зовсім не їли червоного м’яса.

В середньому за вісім років спостережень серед учасників було зафіксовано 2896 випадків деменції. Найчастіше вона розвивалась у старших, економічно незахищених, менш освічених та менш фізично активних людей. Також підвищували ризик деменції перенесені інсульти та генетичні фактори. Серед учасників чоловіків деменція вражала частіше, ніж жінок. Та при цьому, вживання обробленого м’яса впливало на імовірність розвитку деменції незалежно від інших факторів.

У світі нараховується близько 50 мільйонів хворих на деменцію, з них 50-70% страждають на хворобу Альцгеймера, а близько 25% – на судинну деменцію.

Поділись


Новини партнерів