Що відрізняє хворобу Альцгеймера від інших форм деменції

З віком працездатність наших органів знижується, тож ніхто не може у 80 залишатись таким же активним, як у 18. Клітини нашого мозку з наближенням до певного віку теж починають дегенерувати, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Дегенерація мозку призводить до розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції. Люди, які на них страждають, потребують догляду. Однак, якщо людина, яка дбає про хворого, не розуміє, в чому відмінність хвороби Альцгеймера та деменції, вона не зможе надати йому необхідну допомогу.

Дегенерація клітин мозку, що спричиняє погіршення пам’яті та когнітивних функцій, відома як хвороба Альцгеймера. Точного пояснення причин, що ведуть до розвитку цього прогресуючого стану, ще не знайдено, однак, на думку вчених, хвороба Альцгеймера є наслідком накопичення в мозку бета-амілоїдних бляшок і тау-білка. В основному ця хвороба вражає людей похилого віку, але фактори навколишнього середовища та генетичні фактори можуть сприяти підвищенню ризику. Хвороба Альцгеймера – це найпоширеніша форма деменції у світі.

Вікове зниження когнітивних функцій називають деменцією. Це загальний термін, найпоширеніші типи деменції включають хворобу Альцгеймера, деменцію з тільцями Леві, судинну деменцію та лобно-скроневі розлади. Пацієнти, які страждають на деменцію, відчувають труднощі у спілкуванні, заплутуються у почуттях та емоціях.

Вік є важливим фактором, який може спричинити різні типи деменції, включаючи хворобу Альцгеймера, зазначає Центр контролю та профілактики захворювань США (CDC). Захворювання зазвичай в першу чергу впливає на область мозку, найбільш поширений симптом хвороби Альцгеймера – це труднощі з засвоєнням нової інформації. Хоча вік є найбільш відомим фактором ризику розвитку хвороби Альцгеймера, вона розвивається не у всіх людей похилого віку. Крім того, хоча більшість пацієнтів, які страждають на хворобу Альцгеймера, старші 65 років, існує також форма хвороби Альцгеймера, відома як хвороба Альцгеймера молодшого віку, і вона може вражати молодих людей.

Різні стани, такі як хвороба Паркінсона та Хантінгтона, можуть спричинити пошкодження клітин мозку, що призводить до деменції. Близько 10% випадків деменції пов’язані з інсультами або іншими проблемами з припливом крові до мозку. Діабет, високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину також є факторами ризику. Крім того, деменція може мати й інші причини, такі як побічні ефекти ліків, підвищений тиск у мозку, авітаміноз та дисбаланс гормонів щитовидної залози.

Найпоширеніші симптоми хвороби Альцгеймера:

  • Зниження навичок спілкування
  • Відсутність розуміння візуальних та звукових форм спілкування
  • Спантеличеність
  • Зміни настрою і поведінки
  • Недотримання норм гігієни
  • Втрата пам’яті

Найпоширеніші ознаки деменції:

  • Неможливість спілкування
  • Труднощі з пригадуванням місць, імен та іншої інформації
  • Неможливість виконувати повсякденні завдання
  • Зниження когнітивних функцій
  • Погіршення пам’яті

Для профілактики деменції ви можете регулярно виконувати фізичні вправи, дотримуватись здорового способу життя, а також залишатись соціально активними.

Поділись


Новини партнерів