На які попереджувальні ознаки раку підшлункової залози потрібно звернути увагу

Рак підшлункової залози може розвинутись у будь-якій частині підшлункової залози, органа, розташованого у верхній частині живота. Крім усього іншого, ваша підшлункова залоза допомагає перетравлювати їжу, і ця функція частково пояснює деякі симптоми, пов’язані з раком підшлункової залози. Коли ракові клітини пошкоджують підшлункову залозу, людина може помітити зміни у своїх випорожненнях, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Погіршення функції підшлункової залози може призвести до того, що жири будуть погано перетравлюватись. Тому кал може змінити колір, стати надто жирним чи водянистим.

Ці зміни можуть бути викликані підвищенням рівня білірубіну – жовтуватого пігменту, який утворюється під час нормального розпаду еритроцитів. У нормі білірубін проходить через печінку і з часом виводиться з організму.

До інших контрольних ознак належать:

  • Жовтяниця
  • Раптова, незрозуміла втрата ваги
  • Поганий апетит
  • Біль у верхній частині живота, який може поширюватися на спину
  • Нудота і блювота.

Звісно, поява таких симптомів ще не означає, що у вас рак. Вони можуть бути викликані багатьма захворюваннями і станами. Однак, це привід звернутись до сімейного лікаря. Що раніше рак буде виявлено, то більше шансів його побороти.

Захворіти на рак підшлункової залози може будь-хто. І його причини часто незрозумілі. Але є деякі фактори, які можуть збільшити ризик його розвитку. Звісно, їх наявність не обов’язково означає, що у вас розвинеться рак.

Найпоширенішим фактором ризику, на який ви не можете вплинути, є вік – найчастіше рак підшлункової залози розвивається у людей похилого віку.

З факторів способу життя найрозповсюдженішими є паління та пасивне паління.

Інші фактори ризику включають надмірну вагу або ожиріння, сімейний анамнез ракових захворювань та генетичні фактори, а також інші захворювання.

Поділись


Новини партнерів