Чому кето дієта рекомендується при діабеті 2 типу

Люди, які страждають на діабет 2 типу, приділяють основну увагу споживанню нежирних білків, клітковини, складних вуглеводів, а також скороченню частки оброблених продуктів у раціоні. Також потрібно їсти більше продуктів з високим вмістом здорових жирів, як авокадо та горіхи. Якщо контролювати рівень споживання вуглеводів, рівень цукру в крові залишатиметься нормальним. Кето дієта – це один із найздоровіших способів харчування, який допомагає управляти вашим діабетом 2 типу, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Кето дієта обмежує споживання вуглеводів, а це в свою чергу змушує організм використовувати в якості джерела енергії власні жирові запаси. Процес використання жиру для отримання енергії називається кетозом.

Дієта дозволяє організму підтримувати рівень глюкози на низькому рівні, який, однак, вписується в межі норми. Зменшення споживання вуглеводів може допомогти усунути перепади рівня цукру в крові, зменшуючи потребу в інсуліні.

Функціонально інсулінорезистентність проявляється, як “непереносимість вуглеводів”. Коли споживання вуглеводів обмежене до рівня, при якому вони не відкладаються в організмі у вигляді жиру, симптоми резистентності до інсуліну зменшуються або й зовсім зникають.

У дослідженнях, які вивчали вплив ретельно складених дієт з дуже низьким вмістом вуглеводів, результати були вражаючими.

У дослідженні, опублікованому в EJCN, було проаналізовано огляд терапевтичного використання кетогенної дієти. Дієти з дуже низьким вмістом вуглеводів або кетогенні дієти використовуються з 20-х років минулого століття при терапії епілепсії, і в деяких випадках вони можуть повністю усунути потребу в ліках, зазначає дослідження.

З 1960-их років їх почали широко застосовувати для лікування ожиріння. За останнє десятиліття вчених зацікавив потенціал кето дієти при таких хронічних станах, як  діабет, синдром полікістозних яєчників, неврологічні захворювання та рак, а також для зменшення факторів ризику захворювань органів дихання та серцево-судинної системи.

До інших переваг кето дієти належать зниження показників артеріального тиску, поліпшення чутливості до інсуліну, зменшення потреби в лікарських препаратах, підвищення рівня холестерину ЛПВЩ, а також зменшення рівня інсуліну.

При дотриманні кетогенної дієти вуглеводи зазвичай знижуються до 20-50 грамів на день, хоча існують і більш м’які варіанти дієти.

Поділись


Новини партнерів