Як продукти, які ви вживаєте, впливають на ваш настрій

Те, що ви їсте, впливає не лише на вашу вагу і травлення, а і на ваш настрій. Правильне харчування корисне і для тіла, і для мозку. Ви можете включити в раціон корисні продукти, що стимулюють вироблення серотоніну, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Збалансоване харчування є життєво важливим для психічного здоров’я людини. Вживання продуктів, що містять незамінні амінокислоти допомагає організму виробляти більше серотоніну. Крім того, багата на білки їжа вважається найкращою для підвищення настрою, оскільки вона містить попередник серотоніну, триптофан. Серотонін, важлива хімічна речовина головного мозку, яка виробляється в шлунково-кишковому тракті, допомагає в регулюванні настрою, сну та апетиту, а також пригнічує біль. Саме через це їжа, яку ми їмо, впливає на наш настрій.

Існують і інші пояснення роботи цього механізму:

  • Зміна рівня цукру в крові пов’язана зі зміною настрою та рівня енергії.
  • Нейромедіатори, такі як серотонін, дофамін та ацетилхолін, впливають на наше мислення, почуття та поведінку. Їх синтез також залежить від нашого харчування.
  • Нестача вітамінів, мінералів та незамінних жирних кислот може вплинути на психічне здоров’я, а деякі симптоми психічних розладів пов’язані з певними харчовими дефіцитами. Наприклад, низький рівень деяких вітамінів групи В пов’язаний з симптомами шизофренії, а низький рівень жирних кислот омега-3 – з симптомами депресії
  • Існує ймовірність незвичних реакцій на штучні хімічні речовини у продуктах, таких як штучні барвники та ароматизатори.
  • Реакції можуть виникати через дефіцит ферменту, необхідного для перетравлення їжі. Наприклад, нестача лактази, необхідної для перетравлення лактози (молочного цукру) може спричинити непереносимість молочних продуктів.

Ось, які поживні речовини допоможуть вам поліпшити настрій:

Омега 3: Багаті на омега-3 продукти, такі як оливкова олія, жирна риба та деякі горіхи, можуть допомогти зменшити симптоми депресії, оскільки посилюють вироблення серотоніну.

Вітаміни групи В: Вітаміни групи В, які можна отримати, вживаючи цільні зерна, фрукти, овочі та нежирне м’ясо, беруть участь у роботі нейронів та багатьох процесах у нашому мозку.

Магній: Продукти, що містять багато магнію, такі як шпинат, горіхи, бобові, можуть покращити сон і відігравати певну роль у зменшенні тривожності.

Вітамін D:  Вітамін D відіграє важливу роль у регулюванні настрою та запобіганні депресії. Їжа, багата на вітамін D включає жовтки, гриби, збагачене молоко та апельсиновий сік.

Залізо: Нестача заліза може спричинити депресію, втому та труднощі з концентрацією. Продукти, багаті залізом, включають сухофрукти, боби та печінку.

Поділись


Новини партнерів