Як кофеїн пов’язаний з розладами сну

Кофеїн є одним із найбільш вживаних стимуляторів у світі. Його часто вживають у вигляді чаю, кави, енергетичних напоїв, какао та безалкогольних напоїв. Більшість людей вживають його, щоб прокинутись і залишатись бадьорими, оскільки він робить нас більш пильними і енергійними, тим самим знімаючи відчуття втоми, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Безпечна доза щоденного споживання кофеїну, рекомендована FDA, становить 400 міліграмів. Після вживання кофеїн може впливати на організм годинами.

Щоб зрозуміти шкідливий вплив кофеїну на сон, давайте зрозуміємо, як працюють кофеїн і сон. Центральна нервова система (ЦНС) містить нейромодулятори, відомі як аденозинові рецептори (або рецептори Р1). Вони відповідальні за відчуття сонливості. Кофеїн діє на нього і блокує аденозин. Це допомагає нам не заснути.

Надлишок будь-якого продукту, яким би здоровим він не був, може завдати шкоди організму. Якщо вживати кофеїн у великих кількостях, він може призвести до короткочасних, а також довготривалих проблем зі здоров’ям. Надмірне вживання кофеїну може призвести до розвитку проблем зі сном, таких як безсоння. Люди можуть відчувати занепокоєння, труднощі із засинанням та втрату фази швидкого сну. Надмірне споживання кофеїну також може спричинити залежність. Вона проявляється через головні болі, тривогу та занепокоєність протягом дня, якщо кофеїн недоступний.

При напруженому графіку людям буває надзвичайно складно отримувати необхідні 6-8 годин сну на добу. Однак, цього варто прагнути. Ви можете спробувати створити більш комфортну обстановку у своїй спальні та дотримуватись здорового способу життя, щоб поліпшити якість сну. Кофеїн слід вживати помірковано, також потрібно забезпечити достатнє зволоження організму.

Поділись


Новини партнерів