Японські вчені назвали продукт, який знижує ризик ранньої смерті

Що стосується тривалості життя, Японія перевершує інші країни G7, як свідчать останні дані, опубліковані Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Хоча єдиного пояснення цього феномену немає, дієта, як вважають фахівці, відіграє помітну роль. І це підтверджують результати дослідження, опублікованого в British Medical Journal (BMJ), пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідження показало, що більш високе споживання ферментованих соєвих продуктів, таких як місо та натто – основні продукти японської дієти – пов’язане з меншим ризиком смерті.

В азіатських країнах, особливо в Японії, широко вживають кілька видів соєвих продуктів, таких як натто (соя, ферментована Bacillus subtilis), місо (соя, ферментована Aspergillus oryzae) та тофу (соєвий сир).

До цього часу дослідники не встановили зв’язок між соєвими продуктами, особливо ферментованими соєвими продуктами, та специфічними наслідками для здоров’я. Але група японських науковців взялася дослідити зв’язок між кількома видами соєвих продуктів та ризиком смерті з усіх причин, смерті від раку, серцево-судинних захворювань, респіраторних захворювань і травм.

У дослідженні використали дані 42 750 чоловіків та 50 165 жінок у віці 45-74 років які брали участь у дослідженні громадського здоров’я в 11 регіонах Японії.

Науковці виявили, що збільшення споживання ферментованої сої було пов’язане зі зменшенням ризику смерті з усіх причин 10%, але загальне споживання соєвих продуктів на цей ризик не вплинуло.

Чоловіки та жінки, які їли натто, також мали нижчий ризик смерті від серцево-судинних хвороб,  але не було виявлено зв’язку між споживанням сої та ризиком смерті від раку.

Ці результати залишились дійсними навіть після поправок на вживання інших овочів, яких любителі натто їли більше.

Автори зазначили, що ферментовані соєві продукти більш багаті на клітковину, калій та біоактивні компоненти, ніж їхні неферментовані аналоги, що може допомогти пояснити такі кореляції. Дослідження було спостережним, тому воно не могло встановити причинно-наслідкові зв’язки. Дослідники не можуть виключити ймовірність того, що на результати частково впливають фактори, які вони не врахували.

Однак, вони дійшли висновку, що хоча зв’язку між споживанням сої та ризиком смерті з усіх причин виявлено не було, більше споживання ферментованої сої корелювало зі зниженням ризику смерті. На думку науковців, це означає, що ферментовані соєві продукти мають корисні для здоров’я ефекти.

Поділись


Новини партнерів