Вчені: денний сон за графіком корисний для пам’яті підлітків

Вчені з Сінгапуру з’ясували, що заздалегідь запланований денний сон, який вкладається у графік, покращує навчання і пам’ять у підлітків. Таким чином, выдпочинок вдень може прямо вплинути на успішність в школах і вузах.

Дослідники з Національного університету Сінгапуру в ході експериментів довели, що запланований денний сон, який входить в щоденний розклад підлітків і молодих людей, значно покращує у них процеси навчання і пам’яті. В експериментах взяли участь молоді люди у віці від 15 до 19 років. Виявилося, що денний сон буває корисний незалежно від того, наскільки добре ці молоді люди спали протягом усього 24-годинного періоду.

За трохи більше двох тижнів скорочений період сну вночі в поєднанні з денним сном значно поліпшив пам’ять, як встановили дослідники. При цьому скорочення власне нічного сну і включення «роздільного режиму сну» вдень і вночі не вплинуло на процеси навчання в першій половині дня. Аналіз записів електроенцефалограми активності мозку під час сну припустив, що додатковий час для денного сну давав переваги мозку.

Автори дослідження згодні з тим, що користь денного сну і без того відома науці. Але як правило його досліджували в якості разового доповнення до нічного відпочинку, а не в якості частини регулярного режиму дня. І ось тепер проведено дослідження, яке показало здатність сну чудово вбудовуватися в цей добовий графік і йти на користь підліткам

Поділись


Новини партнерів