Про які фактор ризику серцевих хвороб повинні знати жінки

Згідно з доповіддю, опублікованою в журналі Harvard Health, багато жінок кажуть, що їхні лікарі ніколи не говорять з ними про ризик інфаркту, а іноді навіть не розпізнають його симптомів, приймаючи їх натомість за ознаки панічного розладу, стресу і навіть іпохондрії. У звіті також йдеться про те, що більшість жінок не відчувають інтенсивного болю в грудях, який є класичним симптомом серцевого нападу у чоловіків. Натомість при інфаркті у жінок з’являється відчуття сильної втоми або задишки. Деякі інші жінки повідомляли про нудоту та болі в животі, шиї та плечах. В одному дослідженні жінки повідомляли про глибоку втому і порушення сну навіть за місяць-два до серцевого нападу. Під час інфаркту лише приблизно кожна восьма жінка повідомляла про біль у грудях і описувала це скоріше як тиск, а не як біль, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Є кілька речей, які жінки повинні зробити, щоб знизити ризик серцево-судинних захворювань:

Киньте палити: Ризик серцевого нападу подвоюється, якщо ви викурюєте від однієї до чотирьох сигарет на день. Жінкам, яку не курять, радять відходити від людей, які збираються запалити сигарету. Пасивне куріння теж шкідливе. Навіть якщо ви не палите, регулярний вплив чужого диму може збільшити імовірність інфаркту.

Рухайтеся: Будьте активнішими. Вам потрібно принаймні 30 хвилин на день вправ середньої інтенсивності, таких як швидка ходьба. Додайте у своє життя ще більше активності: частіше піднімайтесь сходами, а не ліфтом. Не замовляйте їжу в Інтернеті та підготуйте щось самостійно. Приберіть у помешканні чи на подвір’ї, якщо живете у приватному будинку. За можливості менше користуйтесь транспортом і ходіть пішки.

Харчуйтесь правильно: Дослідження, проведене в Гарвардській медичній школі та в інших місцях виявили кілька найважливіших інгредієнтів здорової для серця дієти – цільні зерна, різноманітні фрукти та овочі, горіхи, полі- та мононенасичені жири, жирна риба (наприклад, дикий лосось) та зменшення споживання транс-жирів.

Знизьте рівень стресу: Ризик серцево-судинних захворювань зростає, якщо ви в депресії або відчуваєте хронічний стрес. Стратегії зменшення рівня стресу включають фізичні вправи, здоровий сон, техніки розслаблення та медитацію. Психотерапія може бути особливо корисною при депресії та підвищеній тривожності.

Також Американська кардіологічна асоціація рекомендує стежити за ІМТ, рівнем глюкози та холестерину в крові, а також за показниками артеріального тиску.

Поділись


Новини партнерів