Як зрозуміти, що у вас низький рівень гемоглобіну

Нашому організму потрібні всі вітаміни, мінерали та поживні речовини у правильній пропорції. Одним з мінералів, який легко можна отримати з їжі, є залізо, однак його дефіцит залишається доволі поширеним у світі, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Залізодефіцитна анемія розвивається тоді, коли в організмі не вистачає еритроцитів. Вам потрібно залізо для вироблення гемоглобіну, білка, який допомагає вашим еритроцитам переносити кисень.

Еритроцити поглинають кисень, який надходить з легень, і транспортують цей кисень по всьому тілу. Кожна клітина нашого організму потребує достатньої кількості кисню, який надходить із крові. Коли нам недостатньо кисню, ми відчуваємо втому, слабкість і задишку.

Коли в нашому організмі не вистачає заліза, життєво важливого для вироблення гемоглобіну (білка, який допомагає вашим еритроцитам переносити кисень), природно, що еритроцити не можуть поглинати достатню кількість кисню.

Легка залізодефіцитна анемія зазвичай непомітна. Коли вона стає важчою, можуть з’явитись слабкість, втома, блідість чи жовтий відтінок шкіри, нерегулярне серцебиття, задишка, запаморочення, біль у грудях та м’язах, холодні кінцівки та ніс, ламкість нігтів та випадання волосся, тріщини біля рота, набрякання язика та навіть синдром неспокійних ніг.

Якщо не лікувати анемію, вона може ослабити ваш імунітет, зростає ризик депресії, вагітність може закінчитись передчасними пологами, збільшується імовірність серцевих проблем через нестачу червоних кров’яних тілець, у дітей анемія може спричинити затримку розвитку.

Зазвичай лікарі радять при анемії вживати добавки. Як тільки рівень заліза підніметься, ви повинні почуватись краще. Не займайтеся самолікуванням, не збільшуйте і не зменшуйте дозу самостійно. Можливо, вам доведеться приймати препарати заліза протягом декількох місяців або більше, щоб нормалізувати його рівень. Препарати заліза можуть викликати різні реакції у деяких людей.

Окрім добавок ви можете вживати багаті на залізо продукти харчування. Це може бути м’ясо птиці, червоне м’ясо, листяна зелень, бобові, збагачені злаки, сухофрукти та морепродукти.

Поділись


Новини партнерів