Чи справді яблучний оцет знижує артеріальний тиск та рівень цукру в крові?

Яблучний оцет застосовували ще давньогрецькі лікарі, а зараз його використовують у найрізноманітніших сферах життя, від прибирання дому до схуднення. Також існують дані, що яблучний оцет може допомогти при деяких хронічних станах, наприклад, може знижувати показники артеріального тиску та рівень цукру у крові, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Та чи відповідають ці твердження дійсності? В жодних наукових дослідженнях не було доведено, що яблучний оцет пов’язаний із зниженням артеріального тиску. Едвін К. Макдональд з Університету Чикаго, сказав: “Доказів що яблучний оцет знижує показники артеріального тиску дуже мало. Якісних досліджень, які б це підтверджували, не існує”.

Дослідження, проведені на гризунах, показують, що вживання яблучного оцту призводить до зниження артеріального тиску, але більшість досліджень на людях виявилися безрезультатними.

В той же час, дослідження показали, що він може знизити кількість реніну в організмі, що, в свою чергу, знижує артеріальний тиск.

Також часто стверджують яблучний оцет сприяє контролю рівня цукру в крові, що особливо корисно, якщо у вас діабет. У огляді 2018 року розглядались довгострокові та короткострокові ефекти яблучного оцту. Виявилось, що певний ефект він дійсно має, та він доволі незначний.

Зокрема, у групах, які вживали яблучний оцет для визначення його короткострокових ефектів, рівень цукру в крові помітно покращувався через 30 хвилин після цього. Однак, після цього часу різниця між групою, що вживала оцет, та контрольною групою зменшувалась.

Однак, це не означає, що вводити його в раціон не потрібно. Розчин яблучного оцту забезпечує організм гарною дозою ферментів та калію, підтримує здорову вагу та функцію імунної системи, а також поліпшує травлення. При зовнішньому застосуванні він може ефективно боротись із прищами.

Поділись


Новини партнерів