5 продуктів, яких варто уникати при гіпертонії

Якщо ви зіткнулись з високим кров’яним тиском, ваш лікар мав би дати вам дієтичні рекомендації. Правильно підібраний раціон допоможе вам підтримувати показники артеріального тиску у здорових межах, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Американська кардіологічна асоціація рекомендує вживати багато фруктів, овочів, нежирних білків та цільного зерна. У той же час вони рекомендують уникати червоного м’яса, солі (натрію), а також продуктів і напоїв, що містять доданий цукор. Ці продукти можуть спровокувати зростання артеріального тиску.

Існує дієта DASH, спеціально розроблена для боротьби з гіпертонією. Рекомендації дієти DASH прості:

  • Їжте більше фруктів, овочів та нежирної молочної їжі
  • Скоротіть споживання їжі з високим вмістом насичених жирів, холестерину та трансжирів
  • Їжте більше цільнозернових продуктів, риби, птиці та горіхів
  • Обмежте вживання натрію, солодощів, солодких напоїв та червоного м’яса

Дослідження показали, що у людей, які сиділи на дієті DASH, показники артеріального тиску знижувались протягом 2 тижнів.

Також експерти називають продукти, яких гіпертонікам варто уникати, чи принаймні зменшити їх споживання. До них належать:

Сіль. Навіть незначне зниження кількості  натрію у вашому раціоні може поліпшити стан серця та знизити кров’яний тиск приблизно на 5-6 мм рт. ст., якщо у вас високий кров’яний тиск. Слідкуйте за тим, скільки солі ви додаєте в кожну страву. Не додавайте більше, коли ви вже сіли за стіл. Прочитайте етикетки на продуктах харчування. Їжте менше обробленої їжі. Знижуйте вживання солі поступово, і ви помітите, що ваші смакові рецептори з часом пристосуються.

Кава. Кофеїн може спричинити коротке, але різке підвищення артеріального тиску, навіть якщо у вас немає із ним проблем. Наукова спільнота все ще не знає, що саме спричиняє цей стрибок артеріального тиску. Але в Гарвардському дослідженні говориться, що кава підвищує кров’яний тиск лише у людей, які п’ють її рідко, а не у тих, хто вживає каву регулярно; молодь здається більш чутливою до кави.

Фаст фуд. Особливо скептично експерти ставляться до замороженої піци. Цей продукт містить велику кількість цукру, насичених жирів та натрію. У сирі та томатному соусі теж багато натрію. Спробуйте приготувати здорову піцу вдома, використовуючи домашнє тісто, сир з низьким вмістом натрію та ваші улюблені овочі в якості начинки.

Оброблені продукти з вмістом насичених і транс-жирів. Трансжири – це штучні жири, які збільшують термін придатності та стабільності упакованих продуктів; але в підсумку вони також підвищують рівень поганого (ЛПНЩ) холестерину та знижують рівень хорошого (ЛПНЩ) холестерину в крові, що може збільшити ризик гіпертонії.

Алкоголь. Алкоголь містить цукру та порожні калорії. Він також може погано взаємодіяти з будь-якими ліками від артеріального тиску, які ви приймаєте. Алкоголь також збільшує ризик набрати зайвої ваги, що може збільшити ризик гіпертонії.

Поділись


Новини партнерів