Дослідники визначили оптимальний час сну для різних вікових груп

Дослідники вважають, що потрібно дотримуватись певної тривалості сну, що відрізняється, за їхніми даними, для людей різних вікових груп.

Оптимальний час сну в великій мірі залежить від віку людини, – до такого висновку прийшли дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Вчені констатують, що тривалість сну впливає на важливі параметри здоров’я, на схильність до застудних захворювань.

«Якщо ви спите занадто мало, то стаєте схильними до застудних захворювань. Якщо ви в середньому спите менше шести годин на тиждень, ви в чотири рази більш сприйнятливі до вірусу застуди», – попереджають каліфорнійські дослідники.

У свою чергу канадські вчені доводять, що час сну також впливає на кров’яний тиск. Співробітники Інституту досліджень здоров’я населення Університету Макмастера в Онтаріо констатують: для здоров’я серця оптимально регулярно спати від шести до восьми годин. При цьому дослідники додають, що більш пізні пробудження тісніше асоціюються з підвищенням артеріального тиску, ніж ранні.

«Ви прокидаєтесь пізно або рано вранці? Багато факторів визначають якість нашого сну. Звички, схильність до стресу і спадкова схильність грають важливу роль в тому, як ми спимо», – зазначають науковці фахівці.

У будь-якому випадку, підкреслюють вони, достатній і перш за все якісний сон важливий для нашого тіла, мозку, оскільки пов’язаний з процесами їх відновлення.

Також дослідники наполягають, що оптимальний час сну відрізняється для різних вікових груп. Згідно з даними, отриманими Національним фондом сну США, потреба в тривалості сну може змінюватися протягом усього життя і від людини до людини. Його фахівці наводять такі рекомендації для здорових людей, які не мають хронічних порушень сну:

  • Новонароджені (0 – 3 місяці): від 14 до 17 годин сну на добу.
  • Немовлята (4 – 11 місяців): від 12 до 15 годин сну на добу.
  • Немовлята (12 місяців – 2 роки): від 11 до 14 годин сну на добу.
  • Діти дошкільного віку (3 роки – 5 років): від 10 до 13 годин сну на добу.
  • Діти шкільного віку (6 – 13 років): від 9 до 11 годин сну на добу.
  • Підлітки (14 – 17 років): від 8 до 10 годин сну на добу.
  • Молодь (18 – 25 років): від 7 до 9 годин сну на добу
  • Молоді люди і дорослі (26 – 65 років): від 7 до 9 годин сну на добу.
  • Люди похилого віку (старше 65 років): від 7 до 8 годин сну на добу.

На думку вчених, звичка регулярно спати більше меж норми може бути сигналом серйозних проблем зі здоров’ям.

Поділись


Новини партнерів