Вплив пилку може збільшити ризик розвитку у людини COVID-19

Нове дослідження показало, що вплив пилку може підвищити ризик інфікування COVID-19. При чому, ризикують не тільки ті, хто страждає на сезонну алергію, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідження, опубліковане в PNAS, вивчало, як вищі концентрації пилку в повітрі корелюють із поширенням інфекції COVID-19. Вплив пилку, який міститься в повітрі, підвищує сприйнятливість до респіраторних вірусних інфекцій, незалежно від наявності алергії, зазначають дослідники.

Пилок також може збільшувати ризик інфікування сезонними вірусами, оскільки він зменшує противірусну дію інтерферону.

“Ми виявили, що пилок у повітрі, інколи в поєднанні зі змінами вологості та температури, може пояснити в середньому 44% змін швидкості поширення інфекції”, – заявили науковці. Вони стверджують, що кількість інфікованих зростала разом із концентрацією пилку в повітрі. Тому вчені зробили висновок, що пилок може бути фактором загострення COVID-19.

Льюїс Зіска, доцент кафедри наук про охорону навколишнього середовища в Колумбійському університеті, сказав: “Кілька років тому мої співавтори показали, що пилок може придушити реакцію імунної системи людини на віруси.

Втручаючись у роботу білків, які сигналізують про противірусну реакцію в клітинах, що вистилають дихальні шляхи, пилок може зробити людей більш сприйнятливими до цілого ряду респіраторних вірусів, таких як вірус грипу та інші віруси ГРВІ.

Вплив пилку може підвищити ризик розвитку COVID-19, і це проблема не лише для людей з алергією”.

Науковець каже, що ця реакція організму на пилок взагалі не пов’язана з алергіями. Типи пилку, що зазвичай не викликають алергічних реакцій, корелювали зі збільшенням кількості інфікованих COVID-19.

Поділись


Новини партнерів