Які серйозні хвороби можуть спричинити втрату ваги

Діабет може мати різні симптоми і, враховуючи їхнє різноманіття, часто люди їх пропускають. Здебільшого, помітивши щось незвичне, люди йдуть до лікаря. Але така ознака, як втрата ваги може лишитись непоміченою, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Звісно, діабет – це не єдина можлива причина раптової втрати ваги. Часто вона может  бути викликана гострим чи хронічним стресом. Зокрема, стрес має властивість пригнічувати апетит людей і збільшувати витрату калорій, навіть якщо людина нічого не робить.

Ефект, як правило, короткочасний, але деякі люди можуть виявити, що вони худнуть і добре почуваються.

Однак, діабет також може викликати зниження ваги, і це вже серйозніше. Діабет може мати декілька різних форм, включаючи діабет 1 і 2 типу, гестаційний діабет, переддіабетичний стан, тощо. Але всі вони мають подібні симптоми, які посилюються з часом.

Симптоми діабету включають погіршення зору, сильний голод, часту потребу у сечовипусканні, безпричинну втрату ваги, присутність кетонів у сечі, постійна втома,  спрага, повільне загоєння ран та порізів, схильність до інфекцій, дратівливість.

Багато з цих симптомів самі по собі можуть свідчити про інші захворювання. Якщо ви виявили у себе один або декілька з них, ліпше звернутись до лікаря.

На думку медиків, безпричинне зниження ваги повинно викликати занепокоєння, якщо ви втратили 5% і більше маси тіла протягом 6-12 місяців. Якщо це супроводжується втомою, втратою апетиту, зміною туалетних звичок та більш частими інфекційними хворобами, існує імовірність, що симптоми викликані проблемами зі щитовидною залозою, депресією або раком. Необхідно якомога швидше звернутись до медиків і здати відповідні аналізи.

Поділись


Новини партнерів