5 міфів про сечокам’яну хворобу, у які варто перестати вірити

Камені у нирках – це одне із найпоширеніших захворювань нирок. У запущених випадках воно потребує навіть хірургічного втручання. При цьому про нирковокам’яну хворобу склалось багато міфів, які можуть ускладнити діагностику та лікування, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Ниркові камені – це тверді відкладення, що накопичуються у нирках через надлишок в організмі певних поживних речовин. Ви можете зіткнутися з нестерпним болем, якщо камінь потрапить у сечовивідні шляхи. Також можуть з’явитись такі симптоми, як нудота, блювота, кров у сечі, біль у попереку та труднощі із сечовипусканням.

Якщо не лікувати сечокам’яну хворобу, вона може спричинити хронічні хвороби нирок, тому необхідно відокремлювати факти від міфів і вести здоровий спосіб життя.

Ось 5 поширених міфів про камені у нирках:

Ниркові камені не повертаються після лікування. Це зовсім неправда. Якщо ви зіткнулися з проблемою каменів у нирках один раз, то ймовірність її повторення в подальшому житті тільки зростає. Виникнення каменів також може бути спадковим, а тому ви ризикуєте більше, якщо ваші родичі страждали на сечокам’яну хворобу. Отже, щоб зменшити ймовірність рецидиву каменів у нирках, вам доведеться пити достатньо води, підтримувати оптимальну вагу та дотримуватись дієти з низьким вмістом натрію та білка.

Потрібно пити журавлинний сік, щоб позбутися каменів у нирках. Вживання журавлинного соку може допомогти, якщо у вас є інфекції сечовивідних шляхів. Він допомагає виводити з організму більше рідини і може запобігти зараженню. Але пити журавлинний сік для боротьби з каменями в нирках недоцільно, оскільки це може погіршити ситуацію. Ви будете вражені, дізнавшись, що журавлинний сік містить оксалати у великих кількостях, що призводить до утворення каменів в нирках. Ліпше пити чисту воду, ніж його.

Оливкова олія корисна при сечокам’яній хворобі. Багато людей вважають, що вживання оливкової олії може бути корисним для зменшення болю при проходженні каменів через сечовивідні шляхи. Це зовсім неправда. Оливкова олія – ​​це просто олія, яка при вживанні потрапляє в шлунок, а не безпосередньо в нирки, і немає жодних вагомих доказів щодо ролі оливкової олії у боротьбі з нирковими каменями або запобіганні їх утворенню.

Кальцій з молока може спричинити сечокам’яну хворобу. Для того, щоб отримувати достатню кількість кальцію, бажано вживати молоко та молочні продукти. Кальцій зв’язується з оксалатом і виводиться з організму не всмоктуючись. Але при дефіциті кальцію оксалат засвоюється організмом і потрапляє до нирок у більш високих концентраціях. Частіше саме через оксалати, а не через кальцій утворюються ниркові камені. Тому молоко та інші продукти, що містять кальцій, вам не шкодять, потрібно лише споживати їх розумно.

Біль через камені у нирках нагадує біль у животі. Біль зовсім не схожий на тупий біль у животі. Коли камінь починає рухатися по сечовивідних шляхах, біль гострий і нестерпний.

Поділись


Новини партнерів