Чому ясна можуть кровоточити і як цього уникнути

Часто кровотечі з ясен є наслідком поганої гігієни ротової порожнини. Але також вони можуть мати й інші причини, приміром, нестачу поживних речовин. На думку дієтолога Нмімі Агарвал, тривалий дефіцит вітаміну С і вітаміну К може призвести до кровоточивості ясен, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Вітамін С є потужним антиоксидантом, який допомагає своєчасно загоювати рани, а також запобігає пошкодженню клітин. А вітамін К бере участь у утворенні тромбів, що важливо для зупинення кровотечі. Тому, якщо ви вважаєте, що дотримуєтесь гігієни ротової порожнини, але все одно помічаєте, що з ясен йде кров, включіть у свій раціон такі продукти, як листя гірчиці, шпинат, авокадо, апельсини та перець.

Всі згадані вище продукти є джерелами вітаміну С і К. Включивши їх у свій раціон, ви можете підвищити рівень цих поживних речовин в організмі і, таким чином, зменшити симптоми їх дефіциту, як кровоточивість ясен.

Також пані Агарвал дала інші поради, які допоможуть уникнути кровоточивості ясен:

Обов’язково чистіть зуби двічі на день, бажано фторовмісною зубною пастою. Це запобігає утворенню нальоту та руйнуванню зубів.

Уникайте вживання надлишку солодкої їжі та десертів. Включіть у свій раціон багато свіжих фруктів та овочів. Це забезпечить отримання достатніх поживних речовин та допоможе запобігти дефіциту вітаміну С та вітаміну К.

Обов’язково відвідуйте стоматолога раз на півроку. Своєчасне лікування карієсу, видалення нальоту та запобігання руйнуванню зубів допоможе уникнути таких проблем, як кровоточивість ясен.

Використовуйте зубну нитку для підтримки належної гігієни зубів. Вона допоможе видалити бактерії і рештки їжі, які могли застрягнути між зубами. Спершу при її застосуванні ясна можуть кровоточити, та це має минути десь за 2 тижні.

Використання ополіскувача для рота – це ще один спосіб поліпшити гігієну ротової порожнини і запобігти кровоточивості ясен. Це допомагає уникнути накопичення нальоту між зубами і на поверхні зубів.

Поділись


Новини партнерів