Чим небезпечні баклажани

Прийнято вважати, що абсолютно всі їстівні ягоди корисні для здоров’я. Так-так, баклажан – це не овоч, а саме ягода. А що стосується думки про їхню користь, то воно не завжди є вірною. Наприклад, перестиглі баклажани можуть виявитися справжньою отрутою для людського організму.

Обережно: отрута!

У перестиглих баклажанах, які відрізняються насиченим чорним кольором шкірки, міститься велика кількість алкалоїду – соланіну. Саме ця отрута надає баклажаном відому всім гіркоту. Чим дозріліша ягода, тим більше в ній соланіну. Потрапляючи в організм, цей алкалоїд викликає діарею, нудоту, блювоту, кольки, судоми, задишку і сплутаність свідомості. Симптоми отруєння знімають за допомогою яєчного білка або молока, а також за допомогою рясного пиття.

Для того щоб знизити ризик отруєння, а також прибрати неприємну гіркоту, з баклажан в обов’язковому порядку слід зчищати шкірку, і, нарізавши, помістити на 30 хвилин в підсолену воду. В результаті цієї нехитрої маніпуляції концентрація соланіну може знизитися на 30%.

Шкода смажених баклажанів

Незважаючи на велику кількість вітамінів і мікроелементів, баклажани можуть мати негативний вплив на організм. Особливо це відноситься до смажених ягід. Справа в тому, що при смаженні корисна для людини клітковина руйнується, а сам баклажан в цей час насичується небезпечними токсинами. Ці токсини виділяє рослинна олія, яка зазвичай і використовується для приготування смажених страв. Та й калорійність такої їжі підвищується в кілька разів. Так що смажені баклажани в кращому випадку просто виявляться марними, а при зловживанні можуть призвести до зайвої ваги і загострень хронічних захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Тому найкраще вживати в їжу варені або запечені баклажани.

Кому не можна їсти баклажани?

Дієтологи рекомендують виключити з раціону баклажани всім, хто має будь-які проблеми з травленням: будь це простий розлад шлунка або виразка. Не варто захоплюватися цією ягодою і хворим на цукровий діабет. Це пов’язано з тим, що в баклажанах занадто мало вуглеводів, що для діабетиків вкрай небезпечно і може привести до зниження рівня глюкози.

Крім соланіну баклажани багаті і щавлевою кислотою. Саме ця кислота сприяє утворенню каменів у нирках. Тому баклажанами не слід зловживати тим, хто страждає захворюваннями сечовидільної системи.

З обережністю ставитися до баклажанів варто вагітним і годуючим жінкам, а також людям, схильним до алергічних реакцій.

Як правильно вибрати баклажани?

Так як основну небезпеку в баклажанах представляє соланін, то в першу чергу необхідно вибрати не перезрілу ягоду. Зробити це не так складно. По-перше, колір шкірки не повинен бути абсолютно чорним. Це головна ознака перезрівшої ягоди. По-друге, плодоніжка повинна бути зеленого кольору і не засохла. І, по-третє, для того, щоб вибрати неотруйний баклажан досить натиснути пальцем біля основи плодоніжки. Якщо після того як ви знімете палець, шкірка прийме вихідну форму, баклажан можна сміливо купувати. А якщо залишиться вм’ятина, то таку ягоду краще обходити стороною. Швидше за все, вона вже занадто стара, а, значить, і соланіну в ній явно більше норми.
Джерело

Поділись


Новини партнерів