Американські вчені знайшли зв’язок між каменями в нирках та остеопорозом

Аналіз, опублікований в журналі Journal of Bone and Mineral Research 3 березня, показав, що майже у кожної четвертої людини, яка страждає від каменів у нирках, розвинеться остеопороз, пише Жіночий світ з посиланням на UPI.

Дані показали, що серед більш ніж 500 000 людей з каменями в нирках приблизно у 24% діагностували остеопороз або перелом кісток. Серед понад 400 000 учасників дослідження з каменями в нирках, які не мали в анамнезі розладів щільності кісткової тканини, 9% (приблизно 37 000), пройшли сканування щільності кісток. У 20% з них таки виявили остеопороз. На думку вчених, ці дані підкреслюють ризик зниження кісткової маси у пацієнтів з каменями в нирках.

“Існує висока поширеність захворювань кісток у пацієнтів з сечокам’яною хворобою, проте лише невелика частина пацієнтів з каменями в нирках проходить скринінг щільності кісткової тканини”, – сказала співавторка дослідження доктор Каляні Ганесан.

Тому науковці рекомендують пацієнтам з каменями в нирках регулярно перевіряти щільність кісткової тканини, щоб виявити остеопороз на ранній стадії.

Остеопороз – це захворювання, яке призводить до того, що кістки стають слабкими, крихкими та схильними до переломів. Камені в нирках – це тверді відкладення з мінералів та солей, які утворюються всередині нирок, викликаючи хворобливі симптоми та утруднення сечовипускання.

За оцінками Національного інституту охорони здоров’я США, приблизно у 1 з 11 людей утвориться камені в нирках протягом життя.

Для цього дослідження Ганесан та її колеги визначили в базі даних Управління охорони здоров’я ветеранів 531431 пацієнта, у яких було діагностовано камені в нирках між 2007 і 2015 роками. З цих пацієнтів 23,6% пацієнтів отримали діагноз остеопороз або перелом кістки приблизно в той же час.

З-поміж 37 000 учасників, у яких в анамнезі не було остеопорозу чи переломів кісток, які пройшли подальше сканування кісток, у 20% виявили порушення щільності кісток.

Отримані дані підтверджують необхідність ширшого використання скринінгу щільності кісткової тканини у осіб з каменями в нирках, включаючи чоловіків середнього та старшого віку, які можуть не належати до групи ризику.

За словами доктора Ганесан, у пацієнтів з каменями в нирках кальцій може вимиватись із кісток та виводитись з організму разом з сечею, що порушує баланс кальцію в організмі. Це може призвести до остеопорозу та накопичення кальцію у нирках.

Поділись


Новини партнерів