Порушення травлення може сигналізувати про небезпечну хворобу

У міру збільшення розмірів ракової пухлини можуть з’являтись і зникати різні симптоми, які часто ігноруються, як такі, що не приносять значного дискомфорту. Саме з цієї причини деякі види раку найчастіше діагностують на пізній стадії, наприклад, рак підшлункової залози, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Одним з симптомів раку підшлункової залози є порушення травлення – болюче, пекуче відчуття в шлунку. Порушення травлення також може залишити гіркий, неприємний присмак у роті.

Хоча це може бути симптомом раку підшлункової залози, часто порушення травлення пов’язане з іншими проблемами зі здоров’ям. Але якщо ці симптоми з’являються часто або ж не зникають протягом 3-4 тижнів, це привід відвідати лікаря.

Насправді рак підшлункової залози має багато загальних симптомів, таких як порушення травлення, які можуть ускладнити його виявлення на ранніх стадіях. Зазвичай хворі на рак підшлункової залози відзначають загальний дискомфорт в області живота, який поширюється на спину.

Дискомфорт може бути постійним, а може з’являтися і зникати – залежно від конкретної людини. Симптоми деяких хворих можуть погіршуватись, коли вони лежать, та полегшуватись, якщо сидячи, вони нахиляються вперед.

Крім того, вас повинен насторожити біль, який виникає після їжі, а також незрозуміле схуднення. Втрата ваги може супроводжуватися почуттям нудоти, а інколи і блювотою.

Можуть виникати діарея та/або запор. Особливо уважними повинні бути ті люди, яким протягом останнього року діагностували діабет.

Інші симптоми, на які слід звернути увагу, включають втрату апетиту, подальші проблеми з травленням та жовтяницю. Жовтяниця (пожовтіння білків очей) – це найбільш тривожний симптом, при виникненні якого потрібно звернутись до лікаря без зволікань.

Порушення ж травлення викликані порушенням функції підшлункової залози. Під час травлення підшлункова залоза утворює ферменти, які розщеплюють цукру, жири та крохмаль. Тому, якщо ракова пухлина порушує функціонування підшлункової залози, людина може відчувати насиченість після малої кількості спожитої їжі, зіткнутись з надмірним газоутворенням та сильною відрижкою.

Рак підшлункової залози також може спричинити утворення тромбів, відоме як тромбоз глибоких вен. Частіше він виникає в судинах ніг, але може з’являтись і на руках. Уражена область може бути теплою на дотик, набряклою і червоною.

Тим часом ще однією ознакою раку підшлункової залози може бути втома.

Є дані, що куріння, надмірна вага та цукровий діабет можуть підвищити ризик раку підшлункової залози. Також факторами ризику є вік та сімейний анамнез.

Поділись


Новини партнерів