Вчені: “Хороший” холестерин також може збільшувати ризик серцевого нападу

Ми часто чули про “хороший” холестерин і про те, як він може захистити наше серце. Однак дослідження, проведене групою науковців, зараз продемонструвало, що не весь “хороший” холестерин є однаково корисним, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Дослідження було опубліковано в журналі Metabolism, Clinical and Experimental.

Хоча препарати, що знижують рівень шкідливого холестерину, зменшують ризик серцево-судинних хвороб, препарати, що підвищують рівень здорового холестерину, не довели свою ефективність у зниженні ризику серцевих захворювань.

Цей парадокс ставить під сумнів взаємозв’язок між “хорошим” холестерином та серцево-судинним ризиком, і зараз дослідники вивчають характеристики корисних частинок холестерину.

Холестерин ЛПВЩ (холестерин ліпопротеїнів високої щільності) або “хороший” холестерин асоціюється зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань, оскільки переміщує холестерин, що відкладається в артеріях, до печінки для подальшого виведення з організму. Це контрастує з так званим “поганим” холестерином, ЛПНЩ (холестерин ліпопротеїдів низької щільності), який накопичується в артеріях і збільшує ризик серцево-судинних хвороб.

У своїй роботі вчені проаналізували генетичні характеристики, які визначають розмір хороших частинок холестерину, а потім вивчили їх взаємозв’язок із ризиком інфаркту міокарда. Висновок полягає в тому, що генетичні характеристики, пов’язані з утворенням великих частинок хорошого холестерину, безпосередньо пов’язані з вищим ризиком серцевого нападу, тоді як особливості, пов’язані з малими частинками, корелюють з його зниженням.

“Існує позитивний причинно-наслідковий зв’язок між розміром частинок холестерину ЛПВЩ та ризиком серцевого нападу, тому, хоча нам потрібно підвищувати рівень хорошого холестерину в крові, його частинки повинні залишатись дрібними”, – пояснив головний автор дослідження, доктор Роберт Елосуа.

Дрібні частинки холестерину ЛПВЩ ефективніше переносять холестерин у печінку, щоб його можна було вивести. “Якщо нам потрібно щось зробити з рівнем ЛПНЩ, ми маємо збільшити кількість дрібних частинок – тих, які адекватно виконують функцію виведення холестерину, і які дійсно переміщують його до печінки для видалення, не дозволяючи накопичуватися в артеріях та викликати серцево-судинні захворювання”, – сказав докторр Альваро Ернаес.

Науковці вважають, що їхня робота може допомогти знайти нові терапевтичні цілі, пов’язані з профілактикою серцевих хвороб.

Поділись


Новини партнерів