Чому жінкам потрібно споживати більше рослинного білка

Рослинна дієта може мати безліч переваг для здоров’я мозку, особливо коли мова йде про запобігання деменції у жінок, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Згідно з клінічним дослідженням, опублікованим у журналі Journal of the American Heart Association, жінки у постменопаузі, які вживали велику кількість рослинного білка, мали менший ризик раптової смерті, серцево-судинної інфекції та смерті, пов’язаної з деменцією, порівняно з жінками, які вживають менше рослинних білків.

Попередні дослідження показали зв’язок між дієтами з високим вмістом червоного м’яса та ризиком серцево-судинних захворювань, однак дані про конкретні типи білків зустрічають доволі рідко.

У цьому дослідженні вчені проаналізували дані понад 100 000 жінок у постменопаузі (у віці від 50 до 79 років), які брали участь у дослідженні Національної жіночої ініціативи в галузі охорони здоров’я в США в період з 1993 по 1998 рік – за ними спостерігали протягом лютого 2017 року.

Учасниці заповнювали анкети про свій раціон із деталізацією того, як часто вони їли яйця, молочні продукти, птицю, червоне м’ясо, рибу / молюски та рослинні білки, такі як тофу, горіхи, квасоля та горох. В цілому було зафіксовано 25 976 смертей (6 993 смертей від серцево-судинних захворювань; 7516 смертей від раку; і 2734 смертей, пов’язаних з деменцією).

Дослідники зафіксували типи та рівні споживання білків, про які повідомляли учасниці, розділили їх на групи, щоб зрозуміти, хто більше їв кожного виду білка. Найменша частка тваринного білка у раціоні становила 7,5%, а найбільша – 16%. Найменший середній відсоток споживання рослинного білка в раціоні становив 3,5%, а найвищий – 6,8%.

Ті жінки, які мали найвищий рівень споживання рослинного білка, мали на 9% нижчий ризик смерті з усіх причин, на 12% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань та на 21% нижчий ризик смерті з причин, пов’язаних з деменцією, порівняно з жінками, які вживали найменше рослинного білка.

В той же час, вище споживання червоного м’яса підвищувало ризик смерті від причин, пов’язаних з деменцією, на 20%.

Збільшення споживання необробленого м’яса, яєць та молочних продуктів підвищувало ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 12%, 24% та 11% відповідно.

Поділись


Новини партнерів