5 джерел заліза, які можна включити у вегетаріанську дієту

Людське тіло складається з органів, які складають різні системи для виконання певних функцій. Всі ці органи та системи певних поживних речовин, мінералів та сполук для ефективної роботи. Хоча частина з них може вироблятися самим організмом, саме їжа є основним джерелом цих поживних речовин і мінералів. Коли ми дотримуємось здорової, збалансованої дієти, яка містить усі ці поживні речовини та мінерали, вони надходять до тканин та органів, що зміцнює здоров’я людини, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Однак, коли ми споживаємо недостатньо якоїсь поживної речовини чи мінералу, з часом у нас розвивається їх дефіцит. Залізо – мінерал, необхідний людському організму для виконання різних функцій. Він відіграє важливу роль у виробленні кров’яних клітин, зростанні, розвитку та репродуктивному здоров’ї. Однак дефіцит заліза продовжує залишатися одним із найпоширеніших дефіцитів поживних речовин серед світового населення.

Багато хто припускає, що вегетаріанських джерел заліза надзвичайно мало. А дієти на рослинні основі дотримується значна частка людей по всій планеті. Тому важливо подбати про те, щоб будь-який тип дієти міг забезпечити вас всіма необхідними поживними речовинами.

Ось 5 джерел заліза, які можна включити у вегетаріанську дієту:

Бобові. Бобові є одним із ключових компонентів вегетаріанської дієти. Бобові багаті на вуглеводи, білок, а також залізо. Вони також ситні і забезпечують нас правильними поживними речовинами. Тому бобові варто вживати регулярно.

Сухофрукти. Сушені фрукти, такі як родзинки та фініки, дуже багаті на залізо. Це одні з найкорисніших для організму джерел мінеральних речовин. Вони допомагають у виробленні еритроцитів і підтримують загальне здоров’я організму.

Зелені листові овочі. Листяна зелень, така як шпинат та рукола – це багате джерело заліза. Хоча деякі з цих овочів доступні лише в певні сезони, інші можна вживати протягом всього року і вони повинні бути частиною вашого раціону.

Цільнозерновий хліб. Цільнозерновий хліб також є хорошим джерелом заліза, особливо для вегетаріанців. Ви повинні включити в свій раціон хліб з непросіяного борошна. Він також може замінити звичайний хліб, виготовлений з пшеничного рафінованого борошна.

Збагачені продукти. З огляду на те, що коли йдеться про вегетаріанську дієту, джерел заліза небагато, на ринку доступні продукти, штучно збагачені залізом, що допомагає компенсувати потреби організму в залізі. Ви також можете проконсультуватися зі своїм лікарем і приймати препарати заліза, якщо рівень заліза в організмі залишається занадто низьким.

Поділись


Новини партнерів