5 гірких продуктів, які ви повинні включити у свій раціон

У кулінарному світі гіркі продукти не користуються особливою популярністю. Більшість із нас полюбляє солодкі десерти чи пікантні основні страви, але навряд ви знайдете багато людей, які вживають гіркі страви через їхній виражений смак, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Однак гіркі страви неймовірно поживні і можуть покращити ваше здоров’я та захистити від ряду небезпечних захворювань. Наприклад, завжди вважалось, що запорукою міцного здоров’я є міцний імунітет. За минулий рік люди почали краще це усвідомлювати і шукати шляхи покращення роботи імунної системи. Одним зі способів це зробити є вживання гірких продуктів.

Вони збільшують секрецію слини та шлункової кислоти. Також гіркі продукти стимулюють роботу травної системи та покращують засвоєння поживних речовин з їжі, зменшують проникність стінок кишечника та зменшують запалення, а високий вміст поживних речовин у них може посилити як ваш метаболізм, так і ваш імунітет.

Ось 5 гірких продуктів, які вам варто включити у раціон:

Гіркий китайський гарбуз. Цей екзотичний овоч часто очолює списки несмачної їжі. Але він є джерелом корисних фітохімікатів, таких як тритерпеноїди, поліфеноли та флавоноїди, які, як відомо, уповільнюють ріст ракових клітин. Це також природні ліки для зниження рівня цукру в крові у людей з діабетом 2 типу. Вміст антиоксидантів у ньому також може допомогти запобігти пошкодженню клітин, спричиненим вільними радикалами.

Капустяні овочі. Листяні зелені хрестоцвіті також належать до категорії гірких страв. Сімейство хрестоцвітних включає такі овочі, як броколі, капуста, редис та шпинат. Вони мають виразний смак завдяки наявності сполук, що звуться глюкозинолатами. Вони мають також корисні для здоров’я властивості. Дослідження показують, що люди, які їдять капустяні овочі, мають менший ризик розвитку раку.

Какао. Не всі люблять гіркий на смак темний шоколад. Але саме він найбільш корисний завдяки високому вмісту какао. Какао-порошок виготовляється з бобів рослини какао, які у сирому вигляді гіркі на смак. Це обумовлено наявністю поліфенолів та антиоксидантів, які можуть розширити судини та зменшити запалення. Какао також містить багато мінералів, таких як цинк, мідь, марганець, магній і залізо.

Шкірка цитрусових. Цитрусові фрукти, такі як лимон та апельсини, багаті на вітамін С і часто знаходять місце у нашому раціоні завдяки солодкувато-кислому смаку. Однак шкірка цитрусових, яку ми викидаємо, також корисна і поживна. Зовнішня шкірка гірчить через наявність флавоноїдів, які захищають плоди від шкідників. Насправді у ній вища концентрація флавоноїдів, ніж у будь-якій іншій частина плоду. Ви можете натерти цедру і додавати її у їжу для аромату та збільшення користі страви.

Зелений чай. Зелений чай має численні переваги для здоров’я, включаючи втрату ваги, покращення травлення, посилення імунітету та поліпшення стану серцево-судинної системи. Він має природний гіркий смак завдяки присутності катехінів та поліфенолів. Фахівці радять вживати 2-3 чашки зеленого чаю щодня.

Поділись


Новини партнерів