Дослідження показує, що менопауза може призвести до втрати м’язової маси

Нове дослідження, проведене у співпраці між університетами Міннесоти (США) та Юваскіли (Фінляндія), показало, що дефіцит естрогену змінює сигналізацію мікроРНК у скелетних м’язах, що призводять до втрати м’язової маси, пише Жіночий світ з посиланням на Health shots.

Менопауза пов’язана з декількома фізіологічними змінами, включаючи втрату маси скелетних м’язів. Однак механізми, що лежать в основі втрати м’язової маси, досі не зрозумілі.

Менопауза призводить до дефіциту естрогену, що пов’язано зі зменшенням маси та сили скелетних м’язів. Ймовірно, це пов’язано зі змінами як м’язової функції, так і розміру м’язових клітин, які зазвичай називають волокнами.

“Механістична роль естрогену у втраті м’язової маси не була встановлена. У нашому дослідженні ми зосередилися на процесах, які в кінцевому підсумку призводять до загибелі клітин”, – пояснила дослідниця Сіра Карвінен з Центру досліджень геронтології факультету спорту та охорони здоров’я Університету Юваскіла, Фінляндія.

Один із можливих шляхів передачі сигналів, що веде до загибелі клітин, включає молекули мікроРНК. Молекули мікроРНК регулюють експресію генів, пригнічуючи цільовий синтез білка. На сьогодні встановлено, що мікроРНК регулює ключові етапи на шляху загибелі клітин і, отже, може регулювати кількість м’язових клітин.

“У наших попередніх дослідженнях ми встановили мікроРНК, що реагують на естроген, як у крові, так і в м’язах жінок у менопаузі”, – сказала головна дослідниця Ейджа Лаакконен. “Зараз ми дослідили це більш докладно, використовуючи тваринну модель низького та високого системного рівня естрогену, яку надала група професора Доун Лоу, що працює в Університеті Міннесоти”.

Дослідження показало, що дефіцит естрогену знижує регуляцію кількох мікроРНК, пов’язаних із шляхами загибелі клітин у м’язах. Це спостереження було пов’язане з регуляцією білків клітинної смерті.

“Таким чином, мікро-РНК, що реагують на естроген, можуть відігравати механістичну роль у втраті м’язової маси під час менопаузи”, – сказала Карвінен.

Поділись


Новини партнерів