Коли потрібно тренуватись, щоб збільшити тривалість життя

Мало хто буде сперечатись про важливість фізичних вправ для збільшення тривалості життя. А от щодо найкращого для них часу доби думки розходяться. Тренер Деанна Хаммонд-Блекберн вважає, що найкраще займатись спортом вранці, щоб прогнати сонливість, тоді як інші кажуть, що краще це робити ввечері, коли м’язи не такі ослаблені, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

За словами експертів, ключовим фактором для зміцнення здоров’я та збільшення тривалості життя є тривалість та правильність виконання вправ.

Огляд, опублікований в журналі Integrative Medicine Research, показав, що короткі вправи краще виконувати ввечері, адже це сприяє зменшенню м’язового болю. Та при більш тривалих тренуваннях (60 хв і більше) різниця у часі доби була майже непомітною.

Хаммонд-Блекберн пояснює: “Хоча фізичні вправи сприяють поліпшенню багатьох біологічних функцій, у самій фізичній активності також бере участь багато біологічних функцій, причому одним з ключових процесів є вироблення та вивільнення гормонів”.

“Двома основними гормонами, що беруть участь у процесі тренувань, є тестостерон і кортизол”. За словами тренера, саме вони є ключовими для підтримки та відновлення м’язів. Баланс між цими двома гормонами більш сприятливий після вечірніх тренувань, порівняно з ранковими.

Тому важко однозначно сказати, який час доби найкраще підходить для занять спортом, якщо ви хочете збільшити тривалість життя. Однак, навіть найкоротші, але регулярні тренування здатні додати вам ще кілька років.

Численні дослідження показали, що підтримка мінімальної кількості та якості фізичних вправ зменшує ризик смерті від серцево-судинних хвороб, запобігає розвитку деяких видів раку, знижує ризик остеопорозу та збільшує тривалість життя.

Зокрема, дослідження, опубліковане у British Journal of Medicine, показало, що люди, які приділяли тренуванням лише 11 хвилин на день, помирали рідше, ніж ті, які обмежувались двома хвилинами. Навіть помірна фізична активність здатна прискорити пульс, пришвидшити дихання та збільшити вироблення тепла.

Поділись


Новини партнерів