Що наука каже про користь часнику

Часник – це одна рослина, яка вирощується у всьому світі і родичем цибулі та цибулі-порею. Ботаніки стверджують, що часник вперше з’явився у Сибіру, ​​але поширився в інших частинах світу понад 5000 років тому. Він є частиною більшості традиційних кухонь, свіжий часник, сушений часник та олія з часником часто використовуються для надання стравам виразного смаку та аромату, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Та крім яскравого запаху та смакових якостей, часник має також лікувальні властивості. Ось кілька найвідоміших властивостей часнику, які забезпечують йому популярність протягом тривалого часу:

У журналі American Journal of Medicine писали: “Вважається, що аліцин та інші сполуки сірки є основними сполуками, що забезпечують антимікробну дію часнику. Часник ефективний проти ряду грамнегативних, грампозитивних та кислотостійких бактерій, включаючи види стафілококи, сальмонели, вібріони, мікобактерії та протеї”. “Ще одне дослідження показало, що аліцин має протипаразитарну дію, зокрема допомагає у боротьбі проти плазмодію та трипаносоми”.

В іншому американському дослідженні, опублікованому в Національній медичній бібліотеці США, сказано: “Часник та його препарати широко визнані як засоби для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Багато наукової літератури підтверджує думку, що споживання часнику має значний вплив на зниження артеріального тиску, профілактику атеросклерозу, рівень холестерину та тригліцеридів у сироватці крові, пригнічення агрегації тромбоцитів та підвищення фібринолітичної активності”.”Хоча експериментальні дослідження продемонстрували чіткий гіпоглікемічний ефект часнику, вплив часнику на рівень глюкози в крові людини все ще залишається дискусійним”. Науковці зауважили, що кілька досліджень не показали змін у рівні глюкози в крові людини після споживання часнику, але його екстракт сприяє зменшенню резистентності організму до інсуліну.

Часник найчастіше використовується для лікування захворювань серця і системи кровообігу, таких як високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину або інших жирів у крові (гіперліпідемія) та затвердіння артерій (атеросклероз).

Аліцин, що міститься в часнику, також надає йому яскравого запаху. Сушіння часнику, при якому цей запах зникає, знижує його лікувальні ефекти. Тому якщо цей запах вам не подобається, ви можете їсти цілі зубчики часнику з оболонкою. Вона розчинятиметься в кишечнику, а не в шлунку, тож неприємного запаху з рота не з’явиться.

У багатьох рандомізованих клінічних дослідженнях вивчався вплив часнику на рівень ліпідів. Можливо, ваш лікар порекомендує ввести часник у раціон або призначить таблетки з екстрактом часнику, як ліки для зниження рівня ліпідів у крові.

Поділись


Новини партнерів