Науковці стверджують, що спорт може знизити ризик раку печінки

Ожиріння, як відомо, є фактором ризику для різних захворювань та станів. Зокрема, ожиріння є фактором ризику розвитку діабету 2 типу, захворювання, яке вражає мільйони людей по всьому світу. Також було виявлено, що ожиріння збільшує ризик COVID-19, хвороби, яка спричинила поточну пандемію. Як виявили дослідження, надмірна вага або ожиріння також можуть збільшити ризик деяких видів раку, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Донедавна рак легенів був найпоширенішим раком у світі. Куріння та вживання тютюнових виробів вважалися основним фактором ризику раку легенів. Однак, нещодавно рак молочної залози став найпоширенішим типом раку. Дослідники припустили, що ожиріння може бути дуже важливим фактором ризику раку, який не слід залишати без уваги.

Нещодавнє дослідження, проведене на мишах, показало, що у тих, хто веде здоровий спосіб життя, однак має низький рівень фізичної активності, підвищений рівень запалення печінки. Це може призводити до появи пухлин і, отже, раку. Однак ті тварини, які були більш фізично активним, мали менше запалення та нижчий ризик раку.

Ще одне подібне дослідження показало, що у мишей, які займалися фізичними вправами, було менше жиру в печінці. “Ми хотіли перевірити, чи фізичні вправи на мишах – що найважливіше – спокійна рутина, яка може відображати фізичні вправи, що підходять для слабких людей, – можуть допомогти запобігти ослабленню імунітету та зменшити ризик розвитку пухлин печінки”, – сказав професор Дерек Манн, Центр раку Університету Ньюкасла.

Рак печінки також є одним із поширених видів раку, який вражає людей у ​​всьому світі. Різні фактори можуть збільшити ризик раку печінки, зокрема вік та пошкодження печінки. Хоча фізичні вправи не є ліками від раку печінки, вони можуть допомогти зберегти організм здоровим та підтримати функції органів, тим самим знижуючи ризик захворювань, включаючи рак.

Коли дослідники проводили експеримент, вони базувались на знанні того, що по мірі старіння людей, їхня імунна система не в змозі зупинити імунні реакції, які закінчуються запаленням органів, а потім ведуть до раку. Вони розділили досліджуваних мишей на дві групи і виявили, що група, яка регулярно займалася спортом лише 30 хвилин щодня, мала знижений ризик запалення, на відміну від групи, яка була фізично неактивною. Вони дійшли висновку, що цю зміну внаслідок фізичних вправ можна простежити до біохімічних шляхів клітин.

Вчені виявили, що тіла мишей, які виконували фізичні вправи, виробляли певні молекули у більшій кількості порівняно з групою мишей, які фізичних вправ не виконували. Дослідники дійшли висновку, що ці молекули впливають на інші ключові процеси в печінці та імунній системі, запобігаючи пошкодженню печінки, а також сприяючи зміцненню здоров’я інших органів, таких як легені та шлунок, і зменшенню накопичення жиру в печінці.

Поділись


Новини партнерів