Чому деякі люди не гладшають, навіть коли багато їдять?

Нам завжди говорили, що для того, аби не набрати ваги, потрібно стежити за харчуванням та залишатись фізично активними. Але у кожного є принаймні один знайомий, який їсть шоколад та піцу, ніколи не займається спортом і не гладшає ані на сантиметр, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Це часто змушує людей замислюватись, у чому ж полягає секрет їхньої стрункості? Вона у швидкості метаболізму чи в чомусь іншому?

Швидкість метаболізму – це не єдина можлива причина. Відповідь на це запитання є досить складною, оскільки існує кілька факторів, які впливають на вагу. Тут грає роль генетика, харчування та навіть поведінкові фактори, які допомагають худорлявим людям підтримувати вагу тіла. Кожна людина унікальна, і спосіб підтримки ваги залежить від того, наскільки вищезазначені фактори втручаються у їхнє повсякденне життя.

Крім того, більшість людей, які, здається, їдять багато, насправді можуть їсти стільки ж, скільки й інші. Те, що вони постійно їдять солодощі перед вами, ще не означає, що вони їдять їх більше. Можливо, вони компенсують ці калорії, харчуючись лише двічі на день. Це означає, що їхнє щоденне споживання калорій залишається таким же, як і в більшості людей.

Ще одним фактором, який може допомогти струнким людям підтримувати вагу, може бути рівень фізичної активності. Фізична активність – це не лише вправи у тренажерному залі. Вам просто потрібно більше рухатися протягом дня або займатися домашніми справами. Деякі дослідження показують, що на деяких людей рух тіла впливає більше, ніж на інших, що допомагає їм спалювати значну кількість калорій і підтримувати здорову вагу. Крім того, деякі люди спалюють більше калорій, ніж інші, виконуючи ту ж саму вправу. Це цілком залежить від генетики.

Генетика відіграє головну роль у визначенні схильності людини до набору ваги або схуднення. Згідно з дослідженням 2019 року, опублікованим у PLOS Genetics, понад 250 різних областей ДНК можуть асоціюватися з ожирінням. Для дослідження вчені розглянули дані, зібрані від 1622 здорових людей з низьким індексом маси тіла (ІМТ), 1985 людей з важким ожирінням та 10433 людей з нормальною вагою. Наприкінці дослідження вони дійшли висновку, що худорляві учасники мають менше генів, пов’язаних із ожирінням. Але гени – не єдине, що сприяє набору або зниженню ваги. Під час дослідження вчені також виявили деяких людей, які мали генетичні детермінанти ожиріння, але вони були стрункими.

Тому хоча наші гени можуть зіграти свою роль у визначенні ваги тіла, але це не єдине, що на неї впливає. Ваш режим сну, звички, спосіб життя, рівень споживання алкоголю, вибір їжі, фізична активність також впливають на вашу вагу. Отже, якщо ви дійсно намагаєтесь досягти здорової ваги, не зосереджуйтесь лише на тому, щоб менше їсти або більше рухатися, а скоріше внесіть зміни у свої звички та спосіб життя. Це допоможе ефективно схуднути та покращить загальний стан здоров’я.

Поділись


Новини партнерів